3 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν και οι 2 σε μια ευτυχισμένη σχέση

Δημοσιεύθηκε 25 Ιουνίου, 2021

Το να βρεις την ιδανική σχέση γενικά είναι δύσκολο. Όλοι έχουμε ελαττώματα και στις σχέσεις πρέπει σίγουρα να υπάρχουν υποχωρήσεις και από τις 2 πλευρές

Παρόλο αυτά ψάξαμε και βρήκαμε, σύμφωνα πάντα με ειδικούς, 3 βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν και οι 2 για να θεωρηθεί μια σχέση ευτυχισμένη.
Ποια είναι αυτα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Διορατικότητα – Συναίσθηση
Σίγουρα είναι πιο δύσκολο να αλλάξουμε μία συμπεριφορά όταν δεν καταλαβαίνουμε από πού προέρχεται. Για αυτόν το λόγο λέμε πως είναι μία από τις πιο βασικές δεξιότητες και τόσο σημαντική. Η συναίσθηση περιλαμβάνει τόσο την επίγνωση των δικών μας συναισθημάτων όσο και των συναισθημάτων των άλλων αλλά και την προέλευσή τους (από πού πηγάζουν). Επίσης, μέσω της διορατικότητας μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πολύ μας εκτιμά ο σύντροφός μας, να αναγνωρίσουμε τι κάνει εκείνος για εμάς, από την προετοιμασία του πρωινού καφέ έως …τον σεβασμό του.

2. Αμοιβαιότητα
Μπορεί να φαίνεται ευκολονόητο ότι και τα δύο μέλη της σχέσης έχουν σημαντικές ανάγκες που χρειάζεται να ικανοποιηθούν, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεφύγουμε από τη δική μας εγωκεντρική συμπεριφορά. Η σχέση για να πετύχει χρειάζεται να περιλαμβάνει την αμοιβαιότητα ως προς τις συμπεριφορές, τους τρόπους αλλά και τα συναισθήματα. Να μπορούμε δηλαδή να αντιληφθούμε και να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες του άλλου ανθρώπου που είναι δίπλα μας, όπως και τις δικές μας επίσης και το αντίστροφο.

3. Διαχείριση συναισθημάτων
Αν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας, να τις καταλάβουμε και να δούμε πως μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε -μαζί και τις συναισθηματικές μας ανάγκες- τότε είναι σαν να έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου για μία επιτυχημένη σχέση. Το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού αφορά στο να μπορεί να δίνει ο ένας στον άλλο αυτό που χρειάζεται, ελέγχοντας τα συναισθήματά του. Όταν μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, τότε μπορούμε και να διατηρήσουμε μία σχετική ηρεμία και κατανόηση προς τον άλλον και τα δικά του συναισθήματα, όπως και να μπορούμε να διαχειριστούμε ότι μπορεί να συμβεί στη σχέση μας.

Οι τρεις αυτές βασικές δεξιότητες μας ανοίγουν τον δρόμο προς μία αυθεντική σχέση, όπου ο ένας σέβεται αλλά και κατανοεί τον άλλον.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram