3 λόγοι για να βάλεις στη ρουτίνα ύπνου το βιβλίο 

Δημοσιεύθηκε 6 Απριλίου, 2023

Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Ειδικά στη σημερινή εποχή, που όλοι και όλες είμαστε σε ένα διαρκές σκρολάρισμα του κινητού άπειρες ώρες τη μέρα, το βιβλίο μοιάζει ονειρική επιλογή για να πατήσουμε ένα pause από την οθόνη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ειδικούς κι επιστήμονες, το διάβασμα ενός βιβλίου μπορεί να έχει αντίκτυπο στο συνολικό wellness σου και να ωφελήσει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία σου. Τι ακριβώς μπορεί να κάνει; Συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα 3 οφέλη που προσφέρει το διάβασμα στην υγεία (σωματική και ψυχική)

#1 Το διάβασμα- αλλά όχι πολύ αργά- θα σε βοηθήσει να νυστάξεις πιο γρήγορα

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 10 με 20 λεπτά για να νυστάξουν. Αυτό είναι γνωστό ως λανθάνουσα διαδικασία ύπνου, αλλά δεν ισχύει για όλους. Είναι κι εκείνοι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, λοιπόν, και σου παίρνει αρκετό χρόνο κάθε βράδυ για να γλαρώσεις, δεν έχεις παρά να βάλεις στη ρουτίνα ύπνου σου ένα βιβλίο.

Μια πρόσφατη μελέτη συνέκρινε όσους διάβαζαν πριν τον ύπνο με εκείνους που δεν διάβαζαν. Το 42% των πρώτων (που διάβαζαν) ανέφερε ότι αισθάνθηκε πως ο ύπνος τους βελτιώθηκε, ενώ μόνο το 28% όσων δεν διάβαζαν σημείωσε ότι είδε βελτιώσεις στον ύπνο.

aff343cd pexels pixabay 371109

#2 Το διάβασμα μπορεί να μειώσει το άγχος και τις αγχωτικές σκέψεις

Ήξερες ότι η ανάγνωση 6 και μόνο σελίδων μπορεί να μειώσει το στρες κατά 68%; Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Sussex κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το διάβασμα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση του άγχους από άλλες δημοφιλείς μεθόδους χαλάρωσης, όπως το να ακούς μουσική ή να πίνεις ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι. Ειδικότερα, όταν ασχολούμαστε με ένα καλό βιβλίο, μπορούμε να απομακρύνουμε από το μυαλό μας τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, μειώνοντας έτσι την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες και αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης, δύο νευροδιαβιβαστών, που εμπλέκονται στον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Το διάβασμα επιτρέπει, επίσης, στον εγκέφαλό μας να εξασκεί την επίγνωση και να καλλιεργεί μια μεγαλύτερη αίσθηση ηρεμίας.

#3 Το διάβασμα μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία

Ενώ η ανάγνωση είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα, είναι επίσης μια εξαιρετική άσκηση του εγκεφάλου, που έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με την εργασία, με τον σχηματισμό παζλ ή με την επίλυση ενός σταυρόλεξου. Βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και στην τόνωση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας, διατηρώντας το μυαλό σε εγρήγορση.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram