3 θετικές πρωινές συνήθειες

Δημοσιεύθηκε 11 Ιανουαρίου, 2023

Ένας νευροεπιστήμονας προτείνει τρεις καθημερινές πρωινές συνήθειες που μπορούν να αλλάξουν τον νου και το σώμα μας προς το καλύτερο.

Αν θέλεις να νιώθεις ευεξία, εγρήγορση αλλά και να αυξήσεις τη συγκέντρωσή σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως πρέπει να αλλάξεις τις πρωινές σου συνήθειες. Ο Andrew Huberman, Καθηγητής Νευροεπιστήμης στο κορυφαίο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που βρίσκεται στην Καλιφόρνια, με σημαντικό έργο στον τομέα της ανάπτυξης και λειτουργίας του εγκεφάλου και της νευρικής πλαστικότητας, προτείνει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram τρία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κάθε πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 3 απλές καθημερινές συνήθειες που προτείνει ο Huberman περιλαμβάνουν:

-1-3 λεπτά κρύο ντους αμέσως μετά το ξύπνημα (φροντίστε το νερό να είναι κρύο αλλά ασφαλές για τον οργανισμό σας).
-15-30 λεπτά (τουλάχιστον) θέασης του ηλιακού φωτός όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το ξύπνημα (5-10 λεπτά αν έχει καθαρό καιρό και 15-30 λεπτά αν έχει συννεφιά).
-Προπόνηση αντιστάσεων ή αντοχής ή σπριντ, 6 ημέρες την εβδομάδα.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, η σκόπιμη έκθεση στο κρύο και η θέαση του πρωινού ηλιακού φωτός προκαλούν την απελευθέρωση κατεχολαμινών για πολλές ώρες. Οι κατεχολαμίνες περιλαμβάνουν την ντοπαμίνη, την επινεφρίνη (ή αδρεναλίνη) και τη νορεπινεφρίνη, οι οποίες γενικά αυξάνουν την εγρήγορση, το κίνητρο και τη συγκέντρωση. Επίσης, ο Huberman εξηγεί ότι η θέαση του πρωινού φωτός αυξάνει την κορτιζόλη με τρόπο υγιή για τη συγκέντρωση και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ακόμη, «η άσκηση ανάλογα με την ένταση μπορεί να αυξήσει τις κατεχολαμίνες και ανάλογα με τη διάρκεια τις ενδορφίνες», γράφει ο Huberman. Έτσι, λοιπόν, εφαρμόζοντας συνδυαστικά τις τρεις παραπάνω πρακτικές κάθε μέρα –με τουλάχιστον τις δύο πρώτες να γίνονται νωρίς την ημέρα και ιδανικά και την άσκηση– «δημιουργείτε ένα τριπλό κοκτέιλ νευροχημικών ουσιών που οδηγεί σε αύξηση του αισθήματος ευεξίας, εγρήγορσης και συγκέντρωσης όλη την ημέρα και βελτιώνει τον ύπνο τη νύχτα».

Όσον αφορά το ηλιακό φως, ο ειδικός προειδοποιεί: «μην κοιτάτε ποτέ κανένα φως, ηλιακό ή άλλο, που είναι επώδυνο. Ανοιγοκλείστε τα μάτια σας όσο χρειάζεται για να τα προστατεύσετε».

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram