Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή άνοιας και ευθύνεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για το 60-70% των περιστατικών.
Η νόσος Αλτσχάιμερ και οι λοιπές μορφές άνοιας είναι προς το παρόν ανίατες, γι’ αυτό και οι προσπάθειες των επιστημόνων εστιάζουν στους πιθανούς τρόπους πρόληψης και καθυστέρησης εμφάνισης της νόσου.
Στο πλαίσιο αυτό, συνιστάται μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με στόχο τη διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου.
Επιστημονική μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ έως και κατά τριάμισι χρόνια.
Οι ερευνητές μελέτησαν 70 εθελοντές ηλικίας 30 έως 60 ετών, οι οποίοι δεν εκδήλωναν συμπτώματα νοητικής κατάπτωσης στο ξεκίνημα της μελέτης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια ώστε να αξιολογηθεί πόσο κοντά βρισκόταν η διατροφή τους στο πρότυπο της μεσογειακής, ενώ υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν εμφάνιζαν βιολογικούς δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους στην αρχή της μελέτης και σε βάθος τριετίας.
Από το σύνολο των εθελοντών, 34 φάνηκε να τηρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, ενώ οι υπόλοιποι 36 όχι.
Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που δεν ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή παρουσίαζαν ισχυρότερο το βιολογικό «αποτύπωμα» του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους τόσο κατά το ξεκίνημα της μελέτης όσο και μετά την τριετία συγκριτικά με όσους τηρούσαν πιστά τη συγκεκριμένη διατροφή. Ως βιολογικό «αποτύπωμα» του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο θεωρείται η συσσώρευση της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδές, αλλά και η απορρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης στον εγκέφαλο.
Βάσει των ευρημάτων τους, οι ερευνητές υπολόγισαν πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ κατά 1,5 έως 3,5 χρόνια
Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στις εξής τροφές:
1.Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
2.Ψάρι
3.Ξηρούς καρπούς
4.Σπόρους
5.Ελαιόλαδο
6.Στη χρήση φρέσκων βοτάνων και μπαχαρικών αντί του αλατιού στο μαγείρεμα