“Όχι στην βία-Ναι στην ζωή” : H ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα!

Δημοσιεύθηκε 24 Νοεμβρίου, 2021

«Όχι στη Βία – Ναι στη Ζωή» ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε εχθές στην πόλη μας από την Π.Ε.Δ. και τη Θεματική Επιτροπή Ισότητας της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα γράφτηκαν για την ημερίδα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μεγάλη αυτοδιοικητική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, η ημερίδα με θέμα «Βία κατά των γυναικών – Ενίσχυση των σχετικών δομών των Δήμων», που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων - ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και η Θεματική Επιτροπή Ισότητας της Π.Ε.Δ., σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Χαλκιδέων, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.

Κεντρική ομιλήτρια της ημερίδας ήταν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας κα Μαρία Συρεγγέλα , ενώ παρευρέθηκαν η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα Γιάννα Χορμόβα, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Σουλιώτης και πλήθος γυναικών αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.Η Δήμαρχος Χαλκιδέων και Πρόεδρος της Θεματικής Επιτροπής Ισότητας της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας κα Έλενα Βάκα, καλωσόρισε την εκδήλωση και κάλεσε όλες και όλους να ενωθούν και να δώσουν όλοι μαζί ένα ηχηρό αυτοδιοικητικό μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

«H Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, από το 1981. 40 χρόνια αργότερα, η ημέρα αυτή φαντάζει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες, δυστυχώς τα εγκλήματα και η άσκηση βίας κατά των γυναικών έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό και προκαλούν πραγματικό σοκ σε κάθε τοπική κοινωνία.

Μόνο στην Ελλάδα το τελευταίο έτος, έχουν σημειωθεί 13 περιστατικά γυναικοκτονιών από κακοποιητικούς συντρόφους, συζύγους ή συγγενείς, που συγκλονίζουν κυριολεκτικά.
Σήμερα εδώ, το κάλεσμα, λόγω των υγειονομικών συνθηκών και του περιορισμένου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να παρευρεθούν, απευθύνεται στις αιρετές γυναίκες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ως πρωτοβουλία της Θεματικής Επιτροπής Ισότητας της Π.Ε.Δ., σηματοδοτώντας τον ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο, που μπορούν να έχουν οι Δήμοι στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων και στην παροχή προστασίας σε κάθε φοβισμένη, παρενοχλημένη και κακοποιημένη γυναίκα.

Η αρχή έγινε με τη θεσμοθέτηση των Επιτροπών Ισότητας των Δήμων το 2019, ένα όργανο που η σύνθεσή του, είναι αντιπροσωπευτική και μεικτή, καθώς μετέχουν και εκπρόσωποι φορέων, όργανο που δεν καλείται μόνο να εκφράσει πολιτικές θέσεις, αλλά να εντάξει στον σχεδιασμό δράσεις, μέσα από τις οποίες οι Δήμοι θα λειτουργούν, πάντα στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων τους, αλλά και θα προβάλλουν και θα ενισχύουν τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας των φύλων στους δημότες.

Στον Δήμο Χαλκιδέων θέσαμε επικεφαλής της Επιτροπής αυτής έναν άνδρα, θέλοντας να συμβολίσουμε το γεγονός ότι η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών είναι και αντρική υπόθεση. Άλλωστε υπάρχει και σχετική παγκόσμια καμπάνια του ΟΗΕ, η «He for She», που προωθεί την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών, την οποία η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, εδώ και περίπου 5 χρόνια στηρίζει και προωθεί.

Στη Στερεά Ελλάδα οι Δήμοι, στο σύνολό τους, έχουν συστήσει τις Επιτροπές αυτές κι επιπλέον έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να υιοθετήσουν ο κάθε ένας ξεχωριστά, δικό του σχέδιο δράσης.

Αυτό το σχέδιο δράσης, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την προαγωγή προστασίας και ασφάλειας, την ενίσχυση υπηρεσιών παιδείας, κοινωνικής πολιτικής και πολιτισμού και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, είναι αυτό που θα αποτελέσει το αυτοδιοικητικό θεμέλιο για την προστασία κάθε γυναίκας από τη βία, με όποια μορφή κι αν είναι αυτή.Κορωνίδα του σχεδίου αυτού είναι η συνέχιση της λειτουργίας και η ενίσχυση των δομών συμβουλευτικής, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αυτή τη στιγμή λειτουργούν 3 δομές, με κύρια στόχευση την παροχή βοήθειας σε γυναίκες θύματα κακοποίησης, οι οποίες είναι:
➢ Ο Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στη Λαμία
➢ Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στη Χαλκίδα
➢ Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών στη Θήβα

Πληροφορίες κειμένου: Facebook Δήμου Χαλκιδέων
Πηγή φωτογραφιών: Facebook Δήμου Χαλκιδέων

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram