Όσα χρειάζονται τα χείλη σου για να παραμείνουν νεανικά

Δημοσιεύθηκε 27 Αυγούστου, 2023

Το πέρασμα του χρόνου είναι καταλυτικό στην εμφάνισή μας. Ένα από τα σημεία που επηρεάζονται, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, είναι και τα χείλη. Είναι, μάλιστα, από τα πρώτα σημεία στο πρόσωπο που εμφανίζουν σημάδια γήρανσης. Όμως, άνδρες και γυναίκες τείνουν να τα παραβλέπουν και εστιάζουν τις προσπάθειες επανόρθωσης των επιπτώσεων που έχει ο χρόνος στο δέρμα τους σε άλλα σημεία, όπως στις ρυτίδες του μετώπου ή εκείνες γύρω από τα μάτια.

Στην πραγματικότητα τα χείλη ξεκινούν να χάνουν τον όγκο τους γρηγορότερα, από την ηλικία των 30. Προοδευτικά δείχνουν πιο λεπτά, το περίγραμμα γίνεται πιο ασαφές, αφυδατώνονται και λεπτές κάθετες γραμμές κάνουν την εμφάνισή τους, οι οποίες γίνονται ολοένα εντονότερες και βαθύτερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χείλη, όμως, έχουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση, λόγω της εμφανούς κεντρικής θέσης τους στο πρόσωπο. Το ύψος τους, η αναλογία του άνω και κάτω χείλους αλλά και η σφριγηλότητά τους προσδιορίζουν την ελκυστικότητά τους. Γι’ αυτό η διατήρηση της νεανικής τους εμφάνισης αποτελεί επιθυμία όλων.

«Η μείωση του κολλαγόνου, η χαλάρωση των ιστών γύρω από τα χείλη, η μείωση του λιπώδους ιστού, η ατροφία των μυών του προσώπου, που προκαλούνται με την πάροδο του χρόνου, αλλάζουν τη μορφή των χειλιών, κάνοντάς τα πιο στενά και επίπεδα. Σε πιο προχωρημένες ηλικίες τα χείλη χάνουν τη στήριξή τους, λόγω της απώλειας της οστικής μάζας και υποχωρούν προς τα μέσα. Φυσιολογικά, οι αλλαγές αυτές αρχίζουν να συντελούνται μετά τα 30, αλλά γίνονται ορατές μετά τα 40. Αν και η γενετική παίζει σπουδαίο ρόλο, παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επισπεύσουν ή να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσής τους. Μεταξύ των επιβλαβών συνηθειών είναι το κάπνισμα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς αντηλιακό, η έλλειψη προστασίας και ενυδάτωσής τους από νεαρή ηλικία», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram