Χυμός ή φρούτο; Τι να προτιμήσεις αν θέλεις να χάσεις βάρος

Δημοσιεύθηκε 31 Ιανουαρίου, 2023

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι ένας φρεσκοστυμμένος χυμός είναι καλύτερος για την υγεία μας, και ως εκ τούτου πολλοί καταναλώνουν κάθε πρωί ένα ποτήρι χυμό για να ξεκινήσουν τη μέρα τους.

Είναι ο χυμός πιο υγιεινός από την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων ή λαχανικών;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και ο χυμός μπορεί να φαίνεται υγιεινός, έρχεται με ορισμένα μειονεκτήματα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη. Εάν πίνεις χυμό με τον σωστό τρόπο, μπορεί να είναι ευεργετικό. Ωστόσο, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ημερήσια πρόσληψη ολόκληρων φρούτων.

Ο χυμός περιέχει τις περισσότερες από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυτικές χημικές ουσίες (φυτοθρεπτικά συστατικά) που βρίσκονται στα φρούτα. Ωστόσο, ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, έχουν επίσης υγιεινές, φυτικές ίνες, οι οποίες χάνονται στους χυμούς.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι οι χυμοί είναι πιο υγιεινοί από την κατανάλωση ωμών φρούτων ή το λαχανικών. Αλλά αν δεν σου αρέσει να τα καταναλώνεις, οι χυμοί μπορεί να είναι ένας τρόπος να προσθέσεις στη διατροφή σου τα θρεπτικά τους συστατικά.

Είναι οι χυμοί φρούτων ανθυγιεινοί;

Οι χυμοί σε συμπυκνωμένη μορφή, τείνουν να χάνουν τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά των φρούτων. Δεν είναι επίσης καλή επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λόγω της περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη. Επιπλέον, οι χυμοί μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη. Η παχυσαρκία και η αύξηση βάρους συνδέονται με υπέρταση, διαβήτη και καρδιακά προβλήματα. 

5 λόγοι για τους οποίους η κατανάλωση φρούτων είναι καλύτερη από την κατανάλωση χυμού

1. Περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Ο χυμός φρούτων εξάγεται από ολόκληρα φρούτα. Κατά την παρασκευή τους αφαιρούμε τη φλούδα των φρούτων. Όμως ο πολτός και η φλούδα πολλών φρούτων είναι πλούσια σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Πρακτικά, με αυτό τον τρόπο αφήνουμε εκτός, πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα: Τα πορτοκάλια περιέχουν φλαβονοειδή, αλλά πολλά από αυτά αποθηκεύονται στον πολτό και όχι στον χυμό τους.

2. Περιέχουν φυτικές ίνες

Το σημαντικότερο μειονέκτημα της κατανάλωσης χυμού είναι η έλλειψη φυτικών ινών. Ο χυμός απελευθερώνει τη ζάχαρη στα φρούτα και εξαλείφει τις φυτικές ίνες. Η παρουσία διαιτητικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών στη φλούδα και τον πολτό του φρούτου, το καθιστά μια πιο υγιεινή επιλογή από τον χυμό. Έτσι, μπορείς να διευκολύνεις τη διαδικασία της πέψης και να απαλλαγείς από τη δυσκοιλιότητα.

3. Το μάσημα φρούτων είναι μια καλή άσκηση

Όλοι πρέπει να μασούν την τροφή τους πριν την καταπιούν. Το να μασάς τα τρόφιμα αργά και σωστά συμβάλλει στην στοματική υγεία. Παράλληλα, βοηθά στην πέψη, χάρη στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αποτρέπει επίσης την υπερκατανάλωση τροφής, η οποία οδηγεί σε αύξηση βάρους. Για να εξασφαλίσεις όλα τα οφέλη των φρούτων, οι ειδικοί συνιστούν να μασάς τουλάχιστον 24 φορές την μπουκιά σου πριν καταπιείς.

4. Βοηθάνε στο να διαχειριστείς τις λιγούρες

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείς τις λιγούρες, είναι η κατανάλωση φρούτων. Τα φρούτα όταν καταναλώνονται ως σνακ μπορούν να ρυθμίσουν την όρεξη και τις λιγούρες που σχετίζονται με την πείνα. Επίσης παρέχουν αρκετές, αλλά όχι υπερβολικές θερμίδες, χαρίζοντας στον οργανισμό σου την απαραίτητη ενέργεια.

5. Βοηθάνε να μείνεις χορτάτη

Τα φρούτα σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και βοηθούν στην αποφυγή της υπερφαγίας με fast food. Γεγονός που με τη σειρά του, μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα το βάρος και το σάκχαρο στο αίμα σου.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram