Φούσκωμα: Αντιμετωπίστε το με σωστή διατροφή

Δημοσιεύθηκε 1 Οκτωβρίου, 2023

Το φούσκωμα προκαλείται συνήθως λόγω διαταραχών του γαστρεντερικού ή υπερβολικής παραγωγής αερίων στο στομάχι. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις στομαχικές ενοχλήσεις, όπως το φούσκωμα, είναι να εντοπίσετε τι τις προκαλούν.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά, οι αιτίες πίσω από αυτό μπορεί να είναι πολλές συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών, του τρόπου ζωής, του στρες αλλά και άλλων διαταραχών, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιορίστε την κατανάλωση λακτόζης

Η λακτόζη αποτελεί μία μορφή δισακχαρίτη που για να διασπαστεί και να απορροφηθεί απαιτεί την παρουσία του ενζύμου λακτάση. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς τα επίπεδα και η ενεργότητα της λακτάσης είναι μειωμένα στον οργανισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείται φούσκωμα, αέρια ακόμα και διάρροιες. Το γιαούρτι και τα τυριά περιέχουν φυσικά χαμηλότερα επίπεδα λακτόζης και είναι συνήθως καλύτερα ανεκτά, ενώ αν θέλετε να καταναλώνετε γάλα προτιμήστε γάλα ελεύθερο λακτόζης.

Μειώστε την κατανάλωση νατρίου

Το νάτριο αποτελεί ένα απαραίτητο ανόργανο στοιχείο για τον οργανισμό και οι ημερήσιες ανάγκες για τους ενήλικες ανέρχονται σε περίπου 2300mg νατρίου ημερησίως. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, να εντείνει το αίσθημα φουσκώματος και αργότερα να συμβάλει και σε άλλα προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να περιορίζουμε την προσθήκη άλατος στο φαγητό, καθώς το νάτριο υπάρχει ήδη σε μεγάλες ποσότητες σχεδόν σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα (ως συντηρητικό και βελτιωτικό της γεύσης) αλλά και φυσικά σε τρόφιμα (όπως λαχανικά, οστρακοειδή, γαλακτοκομικά).


Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram