Τυλίξου με την κουβέρτα σου και ετοιμάσου ν' απολαύσεις τη βροχή των μετεωριτών

Δημοσιεύθηκε 18 Οκτωβρίου, 2021

Τα θαύματα του νυχτερινού ουρανού είναι μαγευτικά! Για αιώνες, αυτές οι μακρινές σφαίρες φωτός που σκορπίζουν τη λάμψη τους καθώς ταξιδεύουν στο διάστημα, έχουν συναρπάσει την ανθρωπότητα. Έτσι, δεν είναι περίεργο που ενθουσιαζόμαστε κάθε φορά που βιώνουμε ένα τέτοιου είδους ουράνιο φαινόμενο.

Και αν είσαι κι εσύ μια από τους φανατικούς θαυμαστές του διαστήματος σου έχω καλά νέα! Σε λίγες ημέρες θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να δούμε την επερχόμενη βροχή μετεωριτών των Λεωνιδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε χρόνο, οι Λεωνίδες εμφανίζονται τον Νοέμβριο, φτάνοντας στο αποκορύφωμά τους στα μέσα του μήνα. Τα εκθαμβωτικά αστέρια που φαίνεται να πέφτουν από τον ουρανό είναι αποτέλεσμα της διέλευσης της Γης στην ουρά της συντριβής ενός κομήτη -στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για τον κομήτης 55P/Tempel-Tuttle-.

Καθώς τα συντρίμμια  από την ουρά του περνούν μέσα από την ατμόσφαιρά μας, διαλύονται, δημιουργώντας όμορφες πύρινες ραβδώσεις στον ουρανό. Μερικά από αυτά τα αξιοσημείωτα κομμάτια φωτός μπορεί να προκληθούν ακόμη και από σωματίδια όχι μεγαλύτερα από έναν κόκκο άμμου.

Η βροχή μετεωριτών των Λεωνιδών πήρε το όνομά της από τον αστερισμό του Λέοντα, το σημείο από το οποίο οι πολύχρωμες ραβδώσεις του φαίνεται να αστράφτουν καθώς «εμβολίζουν» στην ατμόσφαιρα. Κατά καιρούς αυτό το φαινόμενο μοιάζει σαν μια καταιγίδα λάμψης  στον νυχτερινό ουρανό!

Η τελευταία καταγεγραμμένη βροχή των Λεωνιδών μετεωριτών συνέβη το 2002. Ενώ φέτος το φαινόμενο δεν αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα «καταιγίδας», θα είναι ένα υπέροχο θέαμα.

Αν αναρωτιέσαι πώς και πότε μπορείς να το παρακολουθήσεις, η δραστηριότητα  αναμένεται να κορυφωθεί μεταξύ της νύχτας της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου και τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι Λεωνίδες εμφανίζονται όλο τον μήνα. 

Οι Λεωνίδες θα είναι πιο ορατές στο Βόρειο Ημισφαίριο και η καλύτερη ώρα για παρακολούθηση θα είναι από τα μεσάνυχτα έως την αυγή. Πάρε λοιπόν την αγαπημένη ζεστή σου κουβέρτα, βρες ένα ασφαλές μέρος για να ξαπλώσεις  και ετοιμάσου για μια αστρική παράσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram