Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν νιώθετε φουσκωμένοι

Δημοσιεύθηκε 16 Φεβρουαρίου, 2022

Αυτή η κατάσταση είναι συχνά αποτέλεσμα συσσώρευσης περίσσειας αερίων στη γαστρεντερική οδό, η οποία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Συνήθως, το φούσκωμα είναι ένα πεπτικό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από τροφική δυσανεξία, δυσκοιλιότητα, υπερβολική γρήγορη κατανάλωση φαγητού ή γαστρεντερικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε φούσκωμα.

Σε αντίθεση με τα αέρια που δημιουργούνται μέσω της κατάποσης αέρα ή της κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών, τα εντερικά αέρια παράγονται με τη ζύμωση στο στομάχι. Η υπερβολική ζύμωση του εντέρου μπορεί να διαταράξει την πεπτική διαδικασία, αφήνοντας το στομάχι σας φουσκωμένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο δεν βιώνουν όλοι το φούσκωμα με τον ίδιο τρόπο. Τα συμπτώματα του φουσκώματος μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα. Μερικοί άνθρωποι θα βιώσουν ήπια εντερική δυσφορία, ενώ άλλοι θα βιώσουν πιο επώδυνο φούσκωμα. Σύμφωνα με μελέτες το 75% των υγιών ανθρώπων που βιώνουν σπάνια φούσκωμα περιγράφουν τη δυσφορία και το επίπεδο πόνου τους μέτριο ή σοβαρό.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα για να ανακουφίσετε το φούσκωμα. Το πρώτο που μπορείτε να κάνετε όταν νιώσετε νιώσετε φουσκωμένοι για να βοηθήσετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι να πιείτε χλιαρό νερό. Όπως αποδεικνύεται, η κατανάλωση περίπου 2 λίτρων ζεστού νερού ή σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης. Όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο λιγότερο φουσκωμένοι θα νιώθετε.

Η κατανάλωση περισσότερων προβιοτικών είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τα αέρια και το φούσκωμα. Τα προβιοτικά εισάγουν καλά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου, τα οποία μπορούν να προάγουν την υγεία του εντέρου και να βοηθήσουν στην ανακούφιση του φουσκώματος.

Η άσκηση μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων του φουσκώματος, γιατί βελτιώνει την κυκλοφορία, κατευθύνοντας τη ροή του αίματος μακριά από τα χέρια και τα πόδια. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού στο στομάχι και στην κοιλιακή χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram