Το μόνο φρούτο που πρέπει να τρως κάθε φθινόπωρο

Δημοσιεύθηκε 13 Οκτωβρίου, 2023

Το φθινόπωρο εκτός από αλλαγές στην γκαρνταρόμπα μας, φέρνει μαζί του και αλλαγές στις διατροφικές μας επιλογές. Είναι επίσης η εποχή του χρόνου που η φύση προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία φρούτων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού. Ποιο όμως είναι εκείνο που δεν πρέπει να λείπει σε καμία περίπτωση από τη φθινοπωρινή σου διατροφή; 

Στην κορυφή των επιλογών μας βρίσκονται τα μήλα. Από τις γλυκές κόκκινες ποικιλίες, μέχρι τις ελαφρώς ξινές πράσινες, υπάρχει ένα μήλο για όλους. Οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να καταναλώσεις αυτό το δημοφιλές φθινοπωρινό φρούτο είναι αμέτρητοι: Σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές, σε σαλάτες, με γιαούρτι ή απλά σκέτα ως σνακ, τα μήλα κερδίζουν στα σημεία. Η ευελιξία με την οποία μπορείς να τα εντάξεις στη διατροφή σου δεν είναι το μόνο θετικό εδώ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά υγιεινό φρούτο, που χαρίζει πολλά οφέλη στην υγεία σου. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις μερικά από τα πιο εντυπωσιακά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μήλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα μήλα θεωρούνται φρούτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα. Ένα μέτριο μήλο 200 γραμμαρίων προσφέρει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 104
  • Υδατάνθρακες: 28 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 5 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας (ΣΗΠ) 
  • Χαλκός: 6% της ΣΗΠ
  • Κάλιο: 5% της ΣΗΠ
  • Βιταμίνη Κ: 4% της ΣΗΠ

Η ίδια μερίδα παρέχει επίσης 2-5% αξιόπιστη πηγή της ΣΗΠ για τις βιταμίνες Ε, Β1 και Β6. Τα μήλα είναι επίσης πλούσια πηγή πολυφαινολών, μιας σημαντικής ομάδας αντιοξειδωτικών. Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα οφέλη που προσφέρουν τα μήλα, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωσή τους με τη φλούδα, καθώς εκεί συγκεντρώνονται οι μισές φυτικές ίνες και οι περισσότερες πολυφαινόλες.

Είναι το φρούτο που μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος το φθινόπωρο

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, γεγονός που τα κάνει χορταστικά. Σε μια μελέτη, η κατανάλωση ολόκληρων μήλων, αύξησε το αίσθημα πληρότητας περισσότερο από την κατανάλωση ίσων ποσοτήτων χυμού μήλου. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή τα ολόκληρα μήλα μειώνουν τη γαστρική κένωση, τον ρυθμό δηλαδή, με τον οποίο αδειάζει το στομάχι. Η έρευνα υποδηλώνει επίσης ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις που σχετίζεται με το βάρος.

Ενισχύουν την υγεία την καρδιάς

Τα μήλα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερες πιθανότητες καρδιακών παθήσεων. Έρευνες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 100-150 γραμμαρίων μήλου την ημέρα, σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις και παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτές οι ίνες σχετίζονται επίσης με χαμηλότερη πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών με μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Είναι το φρούτο του φθινοπώρου που συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα διαβήτη τύπου 2. Και τα μήλα είναι τα φρούτα του φθινοπώρου που χρειάζεσαι για σύμμαχο. Μια συλλογή μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μήλων και αχλαδιών συσχετίστηκε με 18% μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Μόνο μία μερίδα την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 3%. Η υψηλή ποσότητα πολυφαινολικής κερσετίνης στα μήλα θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή την ευεργετική επίδραση.

Τα μήλα προάγουν την υγεία του εντέρου

Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, ένα είδος φυτικής ίνας που δρα ως πρεβιοτικό στο μικροβίωμα του εντέρου. Δεδομένου ότι οι διαιτητικές ίνες δεν μπορούν να αφομοιωθούν, η πηκτίνη προάγει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι, αλλάζοντας ευεργετικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου, τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram