Τι λένε τα όνειρα που βλέπουμε για την ψυχολογία μας;

Δημοσιεύθηκε 11 Απριλίου, 2023

Εκείνες οι μικρές στιγμές μεταξύ ύπνου και ξύπνιου που όλα είναι πιθανά να συμβούν, μπορούν στην πραγματικότητα να πουν πολλά περισσότερα για σένα απ’ όσα μπορεί να πιστεύεις. Αποδεικνύεται ότι ακόμα και τα πιο παράξενα όνειρα που μπορεί να βλέπεις, αντικατοπτρίζουν ορισμένες λεπτομέρειες για την προσωπικότητά σου.

Είναι συναρπαστικό να σκέφτεσαι τι μπορεί να λένε τα όνειρα για σένα ως άτομο, καθώς τα όνειρα, είναι στην πραγματικότητα ένα γιγάντιο ντόμινο: Κάτι συμβαίνει στην πραγματική ζωή που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πυροδοτεί τη δημιουργία ενός ονείρου. Τότε ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες όλη τη νύχτα σε μια σειρά οραμάτων. Όταν ξυπνάμε, ο τρόπος που αντιδράμε σε αυτές τις ψευδο-πραγματικότητες μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη διάθεσή μας. Είναι σχεδόν εξωπραγματικό, αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχει κάποια επιστήμη στο όλο θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι λένε τα όνειρα για τον εαυτό μας;

Τα όνειρα μπορεί να φανούν εντελώς αφηρημένα και προσωπικά. Για να καταλάβεις όμως, γιατί βλέπεις συγκεκριμένα πράγματα στον ύπνο σου, πρέπει να κατανοήσεις την έννοια του ίδιου του ονείρου και γιατί το μυαλό σου δημιουργεί εξαρχής αυτές τις κυρίως φανταστικές, αλλά μερικές φορές παράξενα πραγματικές φαντασιώσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα όνειρα εξηγούν και αναλύουν γεγονότα από τη ζωή μας και είναι βαθιά συνδεδεμένα με το ένστικτο επιβίωσής μας. Επιτρέποντάς μας να «εξασκηθούμε» και, κατά κάποιον τρόπο, να βρούμε πιθανές λύσεις σε προβλήματα της πραγματικής ζωής, ο εγκέφαλός μας δημιουργεί όνειρα που μερικές φορές μπορεί να φαίνονται παρατραβηγμένα. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει, είναι ότι το μυαλό μας προσπαθεί να επεξεργαστεί κάτι που είναι συναισθηματικά πραγματικό, με τρόπους που είναι φυσικά εξωπραγματικοί και, μερικές φορές, αντισυμβατικοί.

Τα έντονα συναισθηματικά φορτισμένα όνειρα, στα οποία βιώνουμε έντονο φόβο ή άγχος, είναι γενικά αυτά που θυμόμαστε περισσότερο. Αλλά είναι επίσης αυτά που επισημαίνουν βαθιά, ριζωμένα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όταν ξυπνάμε ζωή.

Με άλλα λόγια, αυτά τα είδη ονείρων είναι συχνά υποσυνείδητα κόκκινες σημαίες, ότι κάτι πάει στραβά στην πραγματική μας ζωή.

Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν το 95 με 99% των ονείρων τους μέχρι να ξυπνήσουν, τα αποτελέσματα μιας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, δείχνουν ότι τα όνειρα που θυμόμαστε είναι συχνά μια αντανάκλαση της ψυχικής μας κατάστασης.

Με άλλα λόγια, εάν έχεις έντονο στρες, η ώρα του ύπνου, είναι η ώρα που επιλέγει ο εγκέφαλός σου για να επεξεργαστεί όλα τα άγχη που τρέφεις. Μια κοινή αλήθεια, που έχει γεννήσει αμέτρητα memes.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram