Τι κάνει το δέρμα μας να γερνάει πρόωρα

Δημοσιεύθηκε 26 Ιουλίου, 2021

Χρησιμοποιούμε τα καλύτερα αντιγηραντικά συστατικά, περιποιούμαστε ανελλιπώς το δέρμα μας και εφαρμόζουμε ευλαβικά κάθε πρωί την αντηλιακή μας κρέμα. Ωστόσο, οι μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες και οι πιεστικοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, αποδεικνύουν ότι οι καλές μας συνήθειες δεν είναι αρκετές για να προστατέψουν το δέρμα μας.

Μάθετε ποιοι είναι οι απρόσμενοι παράγοντες που κάνουν το δέρμα σας να γερνάει πρόωρα και τι μπορείτε να κάνετε ώστε να αναστρέψετε τη φθορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανεπαρκής ύπνος

Η έλλειψη ύπνου δεν έχει αντίκτυπο μόνο στα επίπεδα ενέργειάς σας. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να είναι η αιτία που ευθύνεται για την κουρασμένη όψη σας, προκαλώντας σας σακούλες κάτω από τα μάτια, μαύρους κύκλους και λεπτές γραμμές. Όπως το μυαλό και το σώμα σας, έτσι το δέρμα σας αναζωογονείται ενώ κοιμάστε.

Όταν ο οργανισμός σας δεν έχει ξεκουραστεί επαρκώς, παράγει μια περίσσεια κορτιζόλης, η οποία οδηγεί σε διάσπαση του κολλαγόνου και οδηγεί στην πρόωρη γήρανση του δέρματος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα απελευθερώνει αυξητική ορμόνη, η οποία αυξάνει τη μυϊκή μάζα και ενισχύει το δέρμα, αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε αυτό και χαρίζοντάς σας μια λαμπερή επιδερμίδα.

Κάντε προτεραιότητα την ξεκούρασή σας και βάλτε στόχο τις επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ώστε να ενισχύσετε την αναδόμηση του δέρματός σας και να το βοηθήσετε να προστατευτεί από την έκθεση σε επιβλαβή στοιχεία της ημέρας, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επιζήμια για το περιβάλλον, ωστόσο μπορεί επίσης να επιβαρύνει την επιδερμίδα μας.

Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών μας μειώνονται. Όταν οι ελεύθερες ρίζες (ένας συνδυασμός των δικών μας και εκείνων που απορροφούμε από το περιβάλλον) αρχίζουν να ξεπερνούν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του σώματός μας, εμφανίζεται αυτό που ονομάζουμε οξειδωτικό στρες. Αυτή η διαδικασία διασπά το κολλαγόνο και το DNA του δέρματος και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες και πανάδες.

Διαταραγμένο μικροβίωμα δέρματος

Το δέρμα μας φιλοξενεί ένα πλούσιο οικοσύστημα μικροοργανισμών (βακτήρια, ιούς, μύκητες) που συνυπάρχουν στην επιφάνειά του. Αυτό ονομάζεται μικροβίωμα.

Ανθυγιεινή διατροφή

Το υγιές δέρμα ξεκινάει εκ των έσω. Τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή κορεσμένα λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε επιταχυνόμενο σχηματισμό ρυτίδων. Η φλεγμονή έχει επίσης αποδειχθεί ότι βρίσκεται πίσω από άλλα δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ακμής και των διευρυμένων πόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram