Τι ισχύει πραγματικά για τη βιταμίνη D

Δημοσιεύθηκε 19 Ιουλίου, 2023

Αλήθεια, τι είναι τελικά η βιταμίνη D και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις όλα της τα οφέλη; Η βιταμίνη D είναι μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμβάλλει στη φυσιολογική απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου και στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Παράλληλα, διατηρεί τη φυσιολογική λειτουργία των μυών και την υγιή κατάσταση των οστών και των δοντιών. Αλλά είναι όλα όσα ακούμε για τη βιταμίνη D πραγματικότητα; Ώρα να καταρρίψουμε κάποιους μύθους και να μάθουμε μερικές αλήθειες για τη βιταμίνη D!

Μύθος #1: Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος
Πράγματι, η έκθεση στον ήλιο βοηθά στην παραγωγή βιταμίνης D. Όμως η υπέρυθρη ακτινοβολία δεν είναι… αθώα! Αντίθετα, είναι ο «Νο1 ύποπτος» για τη φωτογήρανση του δέρματος και τον καρκίνο του δέρματος. Πώς, λοιπόν, να σε βλέπει ο ήλιος… χωρίς να σε βλάπτει;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λύση είναι απλή: Μπορείς να εκτίθεσαι 15 με 20 λεπτά την ημέρα σε ήπιο ήλιο (πρωινό ή απογευματινό) και να αναπληρώσεις τυχόν ελλείψεις σε βιταμίνη D επιλέγοντας συμπληρώματα διατροφής, στην καταλληλότερη, για τις δικές σου ανάγκες, περιεκτικότητα, όπως τη νέα, ολοκληρωμένη σειρά βιταμινών D από τη Lanes.

Μύθος #2: Οι Έλληνες έχουν τον ήλιο, δεν χρειάζονται βιταμίνη D
Αφού ζούμε σε μεσογειακή χώρα με άπλετο φως και ήλιο, λογικά θα καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη D, σωστά; Όχι και τόσο! Έρευνες έδειξαν πως 7 στους 10 Έλληνες έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ενώ αυτό το φαινόμενο αποκαλείται και ως «το μεσογειακό παράδοξο».

Μύθος #3: Η διατροφή αρκεί για να πάρεις τη βιταμίνη D που χρειάζεσαι
Οι τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης D είναι στην πραγματικότητα λίγες. Ένα συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει να αναπληρώσεις τα απαιτούμενα επίπεδα βιταμίνης D. Προτίμησε σκευάσματα σε μαλακή κάψουλα για καλύτερη απορρόφηση.

Μύθος #4: Όλοι χρειαζόμαστε την ίδια ποσότητα βιταμίνης D
Αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Όλοι χρειαζόμαστε βιταμίνη D όμως, όχι όλοι το ίδιο. Γι’ αυτό και η Lanes διαθέτει συμπληρώματα βιταμίνης D σε τρεις περιεκτικότητες, ώστε ο καθένας να βρει αυτήν που του ταιριάζει. Άτομα που δουλεύουν βραδινές βάρδιες, που εργάζονται μέσα από σπίτι ή γραφείο, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως έχουν αυξημένες ανάγκες για βιταμίνη D.

Μύθος #5: Καλύτερα να παίρνεις τις βιταμίνες σου με άδειο στομάχι
Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τη βιταμίνη D, όπως και για αρκετές άλλες βιταμίνες και συμπληρώματα. Σε αντίθεση με τη βιταμίνη C, που διαλύεται στο νερό, η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή. Άρα απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν λαμβάνεται μαζί με ένα γεύμα πλούσιο σε καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα αυγά και τα ψάρια.

Μύθος #6: Όποια ώρα κι αν πάρεις βιταμίνη D, είναι το ίδιο
Για τις περισσότερες βιταμίνες και συμπληρώματα, η συνθήκη της λήψης παίζει ρόλο στην καλύτερη απορρόφηση. Στην περίπτωση της βιταμίνης D, η ιδανική ώρα λήψης μάλλον είναι η πρωινή. Μεμονωμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να διαταράξει τον ύπνο αν λαμβάνεται βράδυ, γιατί «απορρυθμίζει» μια άλλη σημαντική ορμόνη: Τη γνωστή μας μελατονίνη, που συμβάλλει στην καλή ποιότητα του ύπνου. Οπότε βρες την περιεκτικότητα της Lanes βιταμίνης D που σου ταιριάζει και άφησέ την στον πάγκο της κουζίνας, για να την παίρνεις μαζί με το πρωινό σου.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram