Υλικά
1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό (360 ml)
2 ¾ κουταλάκια του γλυκού ξερή μαγιά
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (520 γραμμάρια)
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
ασπράδι από 1 αυγό ανακατεμένο με 1 κουταλιά του γλυκού νερό
Νερό
¼ φλιτζάνι μέλι (60 γραμμάρια)
Βήματα
Προετοιμάστε τη ζύμη. Ανακατέψτε το ζεστό νερό με τη μαγιά σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη για πέντε λεπτά.
Προσθέστε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατέψτε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά. Η ζύμη θα είναι αρκετά σκληρή.
Βάλτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Βάλτε αλεύρι και στα χέρια και δουλέψτε τη ζύμη για 6 με 7 λεπτά. Στο σημείο αυτό η ζύμη θα έχει μαλακώσει λίγο. Πιέστε την με το δάχτυλο. Εάν επανέρχεται στο σημείο εκείνο, σημαίνει ότι είναι έτοιμη για να φουσκώσει. Εάν όχι, συνεχίστε να τη δουλεύετε.
Βάλτε στο μπολ λίγο λάδι και μεταφέρετε τη ζύμη εκεί. Καλύψτε την με ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης ή μία πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει για 60 με 90 λεπτά.
Μόλις η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος μοιράστε την σε 8 κομμάτια ίδιου μεγέθους. Πλάστε το κάθε ένα από τα κομμάτια σε σχήμα μπάλα και με το δάχτυλο πιέστε το κάθε ένα στη μέση για να δημιουργηθεί η τρύπα.
Σε μια κατσαρόλα βάλτε νερό, μέλι και αφήστε το να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια μειώστε την θερμοκρασία στο μισό. Βάλτε μέσα τα bagels (2-3 την κάθε φορά) και αφήστε τα για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά.
Μόλις τα βγάλετε, σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το ασπράδι αυγό με το νερό. Αλείψτε την επιφάνεια του bagel με ένα πινέλο, βάλτε αν θέλετε σουσάμι ή άλλα υλικά από πάνω και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στου 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.