ΥΛΙΚΑ
Για τη σάλτσα τεριγιάκι
120 ml σάκε
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 ml σάλτσα σόγιας
5 σκ. σκόρδο
60 γρ. τζίντζερ, κομμένο σε κομμάτια
5 κλ. θυμάρι, φρέσκο
1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4
500 γρ. νερό
Για το ρύζι
250 γρ. ρύζι μπασμάτι
500 γρ. νερό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 φύλλο δάφνης
Για τον σολομό
4 φιλέτα σολομού, χωρίς πέτσα
αλάτι
πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. σάλτσα τεριγιάκι
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
Για τη σύνθεση
2 αβοκάντο, κομμένα σε λεπτές φέτες
400 γρ. μπρόκολο, βρασμένο
100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 πιπεριά τσίλι, κομμένη σε λεπτές φέτες
φύλλα κόλιανδρου
σουσάμι, μαύρο
Για το σερβίρισμα
1 λάιμ, κομμένο σε 8 φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη σάλτσα τεριγιάκι
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το σάκε.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για περίπου 3-5 λεπτά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο, το τζίντζερ, το θυμάρι, το κρεμμύδι και το νερό.
Ανακατεύουμε με την κουτάλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη να κρυώσει για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε τη σάλτσα και αφαιρούμε το σκόρδο, το τζίντζερ, το κρεμμύδι και το θυμάρι. Θέλουμε η σάλτσα να είναι πηχτή, να έχει την υφή αραιού σιροπιού.
Αποθηκεύουμε τη σάλτσα σε ένα βάζο στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Για το ρύζι
Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι με κρύο νερό. Όταν το νερό γίνει ξανά διάφανο και όχι άσπρο, σουρώνουμε καλά το ρύζι και το μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τις φλούδες λεμονιού και το φύλλο δάφνης.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση χωρίς να ανακατέψουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά του.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη -κλεισμένη με το καπάκι της- για ακόμα 2-3 λεπτά.
Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, ανακατεύουμε το ρύζι με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τον σολομό
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Μαρινάρουμε τα φιλέτα του σολομού με αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο, και τα μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι.
Ψήνουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα ο σολομός.
Σβήνουμε με τη σάλτσα τεριγιάκι, προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ, και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ψηθεί ο σολομός.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Για τη σύνθεση
Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο λίγο από το ρύζι, από πάνω τοποθετούμε ένα φιλέτο σολομού, μισό αβοκάντο σε φέτες, 100 γρ. βρασμένο μπρόκολο, λίγα ντοματίνια, λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, φέτες από πιπεριά τσίλι, και πασπαλίζουμε με φύλλα κόλιανδρου και μαύρο σουσάμι.
Σερβίρουμε με 2 φέτες λάιμ.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα 3 πιάτα.
Πηγή: akispetretzikis.com