ΥΛΙΚΑ
250 γρ. σπαράγγια
225 γρ. ρύζι για ριζότο
ελαιόλαδο, λίγο
1 κρεμμύδι, μέτριο
1 λίτρο ζωμό, κότας
50 γρ. βούτυρο
100 γρ. παρμεζάνα
αλάτι
πιπέρι , αρκετό
ξύσμα λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια κόβοντας το σκληρό μέρος στη βάση τους που δεν τρώγεται (περίπου 2-3 εκ.) και ξεφλουδίζουμε από τη μέση και κάτω με ένα πίλερ (Αν είναι πολύ τρυφερά, δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσουμε).
Κόβουμε με το πίλερ ένα-δύο σπαράγγια σε λωρίδες, τα βάζουμε σε νερό με πάγο για να γίνουν κατσαρά και τα χρησιμοποιούμε για να γαρνίρουμε το πιάτο.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Παράλληλα, ζεσταίνουμε τον ζωμό και μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε μέσα τα σπαράγγια να βράσουν για 4 λεπτά.
Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα σπαράγγια από τον ζωμό και κρυώνουμε γρήγορα σε νερό με πάγο.
Στεγνώνουμε τα σπαράγγια με λίγο χαρτί και τα κόβουμε σε μικρές ροδέλες αφήνοντας τις κορυφές για τη διακόσμηση.
Προσθέτουμε στο τηγάνι το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε αρκετό ζωμό ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνέχεια.
Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για περίπου 18 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, τα σπαράγγια, αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε, αφήνουμε το ριζότο για 1 λεπτό να «ξεκουραστεί» και σερβίρουμε με παρμεζάνα.