ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. νερό
100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
φλούδες πορτοκαλιού, από 2-3 πορτοκάλια
1 στικ κανέλα
Για την πορτοκαλόπιτα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
200 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανιλίνη
4 αβγά, μεσαία
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
ηλιέλαιο, για το ταψί
Για το σερβίρισμα
παγωτό
θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό και τις φλούδες από τα πορτοκάλια, την κανέλα και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση και λιώσει τελείως η ζάχαρη.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την πορτοκαλόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, τα αβγά, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, το μπέικιν, αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λεπτές λωρίδες και τις ανοίγουμε με τα χέρια μας για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Βάζουμε το 1/5 από τα φύλλα μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα.
Λαδώνουμε ένα ταψί 25x32 εκ. και μεταφέρουμε μέσα όλο το μείγμα.
Ψήνουμε για 40 λεπτά. Αφαιρούμε και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι, με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Αφήνουμε μέχρι να κρυώσει και να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
Σερβίρουμε με παγωτό της αρεσκείας μας και θυμάρι.
πηγή:akispetretzikis.com