Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Νηστίσιμο κέικ

Δημοσιεύθηκε 4 Σεπτεμβρίου, 2022

ΥΛΙΚΑ

3 γρ. μαστίχα
240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
380 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 βανιλίνες
7 γρ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
220 γρ. νερό
200 γρ. ηλιέλαιο, + έξτρα για το λάδωμα της φόρμας
110 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
15 γρ. κακάο
1 κ.γ. κανέλα
Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

Βάζουμε σε ένα γουδί τη μαστίχα και 20 γρ. από τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαστίχα.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τη θρυμματισμένη μαστίχα, το αλάτι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τις βανιλίνες, το μαχλέπι και το κάρδαμο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Βάζουμε σε ένα άλλο μεγάλο μπολ το νερό, το ηλιέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 10x30 εκ.

Ρίχνουμε στη φόρμα του κέικ τα 2/3 από το μείγμα.

Προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα το κακάο και την κανέλα, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθεί το κακάο στο μείγμα. 

Αδειάζουμε το μείγμα με το κακάο κατά μήκος στη φόρμα του κέικ.

Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.

Αφαιρούμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.

Ξεφορμάρουμε το κέικ, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε.

πηγή: akispetretzikis.com

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram