Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Μελομακαρονόπιτα

Δημοσιεύθηκε 3 Δεκεμβρίου, 2022

ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. νερό
1 στικ κανέλα
3 γαρίφαλα
1/2 πορτοκάλι
70 γρ. μέλι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την πίτα
200 γρ. σπορέλαιο
90 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κανέλα
1/3 κ.γ. γαρίφαλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
30 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα
μέλι
καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το πορτοκάλι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το μέλι.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για την πίτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, την άχνη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη σόδα και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.

Μεταφέρουμε σε ταψί 28 εκ. και απλώνουμε με τα χέρια μας.
Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε 45-50 λεπτά. Στον μισό χρόνο αφαιρούμε το γλυκό, χαράσσουμε ξανά στα κομμένα κομμάτια και συνεχίζουμε να ψήνουμε.
Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.

Πηγή: akispetretzikis.com

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram