Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Ζαμπονοτυροπιτάκια βολοβάν

Δημοσιεύθηκε 14 Δεκεμβρίου, 2022

YΛΙΚΑ

Για τη σφολιάτα
750 γρ. φύλλα σφολιάτας, (2 φύλλα)
1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη γέμιση
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
100 γρ. ζαμπόν
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
3 κ.γ. μουστάρδα, σε σκόνη
2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
50 γρ. Arla cream cheese
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα
φύλλα θυμαριού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σφολιάτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.
Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας τα φύλλα σφολιάτας και τα ανοίγουμε λίγο πιέζοντάς τα απαλά με έναν πλάστη.
Χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 8 εκ. κόβουμε 20 κομμάτια από τη σφολιάτα.
Δημιουργούμε «στεφάνια» με τα 10 από αυτά. Κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 5 εκ. το εσωτερικό τους και το αφαιρούμε. Έτσι, θα έχουμε 10 ολόκληρους δίσκους διαμέτρου 8 εκ., 10 δίσκους διαμέτρου 5 εκ. και 10 στεφάνια. Με τους δίσκους των 5 εκ. θα δημιουργήσουμε τα καπάκια για τις «φωλιές».

Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε τους 10 μεγάλους και τους 10 μικρούς δίσκους.
Αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου τους δίσκους με τον κρόκο που έχουμε αραιώσει στο νερό.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τη δεύτερη σφολιάτα.
Τοποθετούμε τα 10 στεφάνια πάνω από τους ολόκληρους δίσκους και τα αλείφουμε με τον κρόκο. Έτσι, θα πρέπει να έχουμε 20 «δίπατους» δίσκους, οι οποίοι θα αποτελούνται από τη βάση και το στεφάνι που έχει τοποθετηθεί από πάνω της. Όταν οι δίσκοι αυτοί ψηθούν, το στεφάνι από πάνω θα φουσκώσει και θα δημιουργήσει τη «φωλιά».

Τρυπάμε με ένα πιρούνι το εσωτερικό από τα δίπατα κομμάτια σφολιάτας ώστε να μη φουσκώσουν πολύ κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Δεν κάνουμε τρύπες στο στεφάνι γιατί θέλουμε να φουσκώσει.
Ψήνουμε στον φούρνο τους δίσκους, τα στεφάνια και τα καπάκια για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Θα πρέπει να έχουμε 20 θήκες σφολιάτας και 20 καπάκια.

Για τη γέμιση
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
Ρίχνουμε τα λαχανικά στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσαφίσουν ελαφρά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε ένα μπολ.
Κόβουμε το ζαμπόν σε κυβάκια 1 εκ. και τα ρίχνουμε στο μπολ μαζί με τη γραβιέρα, τη μουστάρδα σε σκόνη, το θυμάρι, το τυρί κρέμα, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τη σύνθεση
Μοιράζουμε τη γέμιση στις φωλιές και τις μεταφέρουμε στον φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να λιώσει και να χρυσαφίσει το τυρί.
Αφαιρούμε από τον φούρνο τις φωλιές και πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι.
Σερβίρουμε.
Προαιρετικά μπορούμε να σκεπάσουμε τις φωλιές με το καπάκι ή να το στερεώσουμε πάνω στη γέμιση αφήνοντας το βολοβάν μισάνοιχτο. Διαφορετικά, μπορούμε να μη σκεπάσουμε τα βολοβάν και να χρησιμοποιήσουμε καπάκια ως βάση για να δημιουργήσουμε καναπεδάκια.

Πηγή: akispetretzikis.com

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram