ΥΛΙΚΑ
Για τις μπάμιες
750 γρ. μπάμιες, Αλεξανδρινές
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 σκ. σκόρδο
Για τη γλυκόξινη σάλτσα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. μπούκοβο
50 γρ. ξίδι βαλσάμικο, λευκό
3-4 κ.σ. μέλι
αλάτι
1 κ.σ. κοφτή σησαμέλαιο, προαιρετικά
Για το σερβίρισμα
σουσάμι
κόλιανδρο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
γιαούρτι στραγγιστό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τις μπάμιες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.
Μεταφέρουμε τις μπάμιες στο ταψί, πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, και το προσθέτουμε στο ταψί.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο, και ψήνουμε για 20 λεπτά. Στο μισό χρόνο, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη γλυκόξινη σάλτσα
Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε το μπούκοβο, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, και σβήνουμε με το βαλσάμικο.
Προσθέτουμε το μέλι και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε τις μπάμιες, και ανακατεύουμε ανακινώντας το τηγάνι.
Ρίχνουμε προαιρετικά το σησαμέλαιο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το κουτάλι.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Για το σερβίρισμα
Μεταφέρουμε τις μπάμιες σε ένα βαθύ πιάτο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και φρέσκο κόλιανδρο, και σερβίρουμε με γιαούρτι.
Πηγή: akispetretzikis.com