Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Γιαουρτόπιτα

Δημοσιεύθηκε 28 Αυγούστου, 2023

ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι
500 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
650 γρ. νερό
1 λεμόνι
2 φύλλα αρμπαρόριζας
50 γρ. μέλι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την πίτα
5 αυγά, μεσαία
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 βανιλίνες
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι κομμένο στη μέση, την αρμπαρόριζα, το μέλι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την πίτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αβγά, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε 3-4 λεπτά να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το γιαούρτι. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα να απορροφηθεί το αλεύρι.
Μεταφέρουμε σε ταψί βουτυρωμένο και αλευρωμένο 30 εκ. και ψήνουμε 40-50 λεπτά.
Περιχύνουμε το κρύο σιρόπι στην καυτή γιαουρτόπιτα με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Αφήνουμε περίπου 1 ώρα να κρυώσει και να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.

Πηγή: akispetretzikis.com

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram