Τι έγινε σαν σήμερα -11/5- ανά τον κόσμο!

Δημοσιεύθηκε 11 Μαΐου, 2023

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

1926: Με διαταγή της κυβερνήσεως απαγορεύεται στις γυναίκες να φορούν κοντή φούστα. Η ανακοίνωση εκδόθηκε από το Πολιτικό Γραφείο του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος από τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα για να την κρατήσει έως και τον Αύγουστο του 1926, οπότε τον ανέτρεψε ένα άλλο πραξικόπημα που οργάνωσε ο στρατηγός Γεώργιος Κονδύλης. Η είδηση γίνεται δεκτή με ειρωνικά σχόλια και από τον Τύπο της εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1927: Ιδρύεται στο Hollywood η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ, που από το 1929 και μετά απονέμει κάθε χρόνο τα κινηματογραφικά Βραβεία Όσκαρ.

1949: Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη.

1967: Η χούντα συλλαμβάνει και φυλακίζει στις φυλακές Αβέρωφ τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εκφράζονται φόβοι για τη ζωή του.

1990: «Φεύγει» από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 55 ετών ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής, Στράτος Διονυσίου, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο λαϊκό πεντάγραμμο. Η μεγάλη έκταση της φωνής του, η βραχνάδα του, η δυνατότητα αλλαγής έκφρασης και ύφους ανάλογα με το θέμα του τραγουδιού, ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Το χάρισμα που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους δημιουργούς των τραγουδιών του, ήτανε η ικανότητά του να ηχογραφεί ταχύτατα τα τραγούδια τους.

1995: Στο Ζαΐρ, εκδηλώνεται επιδημία από το φονικό ιό Έμπολα, από τον οποίο 90 άτομα χάνουν τη ζωή τους.

2020: Το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία δημοσιεύει το αποτέλεσμα της ανάλυσης με ραδιενεργό άνθρακα και του DNA από τα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν στο Σπήλαιο Μπάχο Κίρο της Βουλγαρίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα απολιθώματα ανήκουν στον Homo sapiens αντί τον Νεάντερταλ και αποτελούν ένδειξη ότι ο σύγχρονος άνθρωπος πιθανότατα είχε φτάσει στην Ευρώπη χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram