Σύκα: 5 εξαιρετικά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά

Δημοσιεύθηκε 14 Αυγούστου, 2022

Είναι από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά φρούτα με μοναδική, γλυκιά γεύση. Τα σύκα έχουν συνδεθεί με την υγεία και την ευημερία από την αρχαιότητα. Στην ελληνική μυθολογία, συνδέθηκαν συμβολικά με τη Δήμητρα, την θεά της γεωργίας και της γονιμότητας και τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού και γλεντιού.

Τα σύκα αναπτύσσονται συνήθως στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Τοποθεσίες ζεστές, ηλιόλουστες και ξηρές για μεγάλο μέρος του χρόνου. Πριν μάλιστα γίνει δημοφιλής η ζάχαρη, τα χρησιμοποιούσαν συνήθως, ως φυσικό γλυκαντικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σύκα και τα οφέλη τους για την υγεία

Ένας λόγος για τον οποίο πολλοί ιστότοποι υγιεινής διατροφής, διαθέτουν συνταγές με σύκα, είναι επειδή το φρούτο αυτό, ικανοποιεί τις λιγούρες για γλυκό, ενώ παρέχεις επίσης πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν δεν είσαι fan των γλυκών γεύσεων, μόνο οφέλη μπορείς να απολαύσεις με την προσθήκη σύκων στη διατροφή σου.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των σύκων είναι ότι είναι μια φυσική τροφή χωρίς λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη. Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή για:

Βιταμίνη Α
Βιταμίνη C
Ασβέστιο
Σίδερο
Κάλιο
Μαγνήσιο
Τα σύκα μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Ένας παράγοντας που οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η ανισορροπία του καλίου που προκαλείται από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νατρίου και ανεπαρκούς καλίου. Τα σύκα είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση αυτής της ανισορροπίας. Εντωμεταξύ, τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών στα σύκα, μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου από το σύστημα.

Καρδιαγγειακή υγεία
Τα σύκα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου και πολύ υψηλές ποσότητες καλίου και μαγνησίου, με αποτέλεσμα να βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη συγκέντρωση φυτικών ινών εξάλλου ευνοεί τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σύκων, όπως η βιταμίνη C, ελέγχουν τις συγκεντρώσεις των ελευθέρων ριζών αποτρέποντας την ανάπτυξη της αθηροσκλήρυνσης. Ο συνδυασμός των παραπάνω βοηθά στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Σύκα για καλύτερη πέψη
Τα πεπτικά προβλήματα κυμαίνονται από δυσκοιλιότητα έως διάρροια. Και στα δύο άκρα του φάσματος, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα σύκα βοηθούν την πέψη και με άλλο τρόπο. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών, τα οποία βελτιώνουν τη συνολική υγεία του εντέρου.

Σύκα για γερά κόκαλα
Τα σύκα είναι καλή πηγή τόσο ασβεστίου, όσο και καλίου. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να συνεργαστούν για να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να αποτρέψει καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, ειδικότερα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και να μειώσει την ανανέωση των οστών. Επίσης, το ασβέστιο είναι ένα βασικό δομικό συστατικό των οστών και η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη δομή των ορυκτών των οστών σε παιδιά και εφήβους.

Υγιής επιδερμίδα
Τα σύκα μπορεί να έχουν κάποιες ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα, ειδικά σε άτομα με αλλεργική δερματίτιδα ή ξηρό δέρμα, ως αποτέλεσμα αλλεργιών. Σχετική μελέτη σε παιδιά με δερματίτιδα, διαπίστωσε ότι μια κρέμα από εκχύλισμα αποξηραμένου σύκου, ήταν πιο αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων της δερματίτιδας, από ό,τι η κρέμα υδροκορτιζόνης, μιας καθιερωμένης θεραπείας.

Φρέσκα ή αποξηραμένα;
Τα σύκα τρώγονται φρέσκα την περίοδο του καλοκαιριού ή αποξηραμένα όλες τις εποχές του χρόνου. Επίσης, από τα άγουρα σύκα φτιάχνονται υπέροχα γλυκά του κουταλιού. Τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε ασβέστιο και μπορούν να καλύψουν το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον οργανισμό μας. Επίσης τα αποξηραμένα σύκα είναι ιδανικό σνακ για την καθημερινή διατροφή, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες που δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι και έτσι βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τέλος τα αποξηραμένα σύκα, είναι καλές πηγές βιταμινών (βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β 6, βιταμίνη C, βιταμίνη E).

Η ζάχαρη των αποξηραμένων φρούτων, αν και φυσική, είναι πολύ περισσότερη σε σύγκριση με ίδια ποσότητα φρέσκων φρούτων. Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα για τα υγιή άτομα, όσοι προσέχουν το βάρος τους ή δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν πολλή ζάχαρη (π.χ. διαβητικοί) πρέπει να τα καταναλώνουν με μέτρο.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram