Ευαγγελία Μιμίκου: Υπόσχεται την αναγέννηση της Εύβοιας!

Δημοσιεύθηκε 11 Σεπτεμβρίου, 2023

Σήμερα, φιλοξενούμε στο περιοδικό μας την γνωστή δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω και νομική σύμβουλο ΔΕΥΑ Χαλκίδας, Ευαγγελία Μιμίκου!

Η κυρία Ευαγγελία κάνει και αυτή τον αγώνα της ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος της Εύβοιας με το σχήμα του Φάνη Σπανού ''Επιμένουμε''. Έχει πολλά να μας πει αλλά σίγουρα και να μας δείξει ως πιθανή μελλοντική Περιφερειακή Σύμβουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάμε να ξεκινήσουμε:

1.Εδώ και χρόνια ασχολείστε με την πολιτική και δείχνετε το ενδιαφέρον σας για την ανάπτυξη και προώθηση του τόπου μας. Τί σας κάνει να πολεμάτε για αυτό ?

Ασχολούμαι ενεργά με την πολιτική από τον Απρίλιο του 2014, όταν ιδρύθηκε το πολιτικό κόμμα «ΠΟΤΑΜΙ» από το Σταύρο Θεοδωράκη. Αποτέλεσα ενεργό μέλος του κόμματος και υποψήφια βουλευτής, για πρώτη φορά στην Εύβοια στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2015. Μετά την αποχώρησή μου από το ΠΟΤΑΜΙ το 2018, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου πρότειναν να είμαι υποψήφια βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Εύβοια, στα πλαίσια του ανοίγματος του κόμματος στο Κεντρώο Χώρο της πολιτικής σκηνής της χώρας. Αποδέχθηκα την πρόταση αυτή και τον Ιούλιο του 2019 ήμουν υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Εύβοια με καλό προσωπικό αποτέλεσμα. 

Ως μέλος του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ ασχολήθηκα ως επιστημονικός συνεργάτης και εμπειρογνώμονας στους Πολιτικούς Τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, ενώ υπήρξα μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και εισηγήτρια στο νομοπαρασκευαστικό έργο του κόμματος.

Μεγάλωσα σε επιχειρηματική οικογένεια, ο πατέρας μου Αλέκος Μιμίκος ήταν πρωτοπόρος επιχειρηματίας και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της πτηνοτροφίας στην Εύβοια αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από μικρή ακολουθούσα τον πατέρα μου- δυστυχώς τον έχασα στα 8 χρόνια μου, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας ΜΙΜΙΚΟΣ στο Βατώντα Ν. Αρτάκης, που ίδρυσε ο πατέρας μου το 1965 και τη συνέχισαν μετά το θάνατό του, το Ιούνιο του 1975 τα αδέλφια του, στο πτηνοσφαγείο, στο εκκολαπτήριο, στα πτηνοτροφεία, στους στάβλους με τα μοσχάρια, στο φυραματοποιείο, που ήταν εγκατεστημένα στην κεντρική Εύβοια και έβλεπα από κοντάτην παραγωγική  διαδικασία. Η εταιρία ΜΙΜΙΚΟΣ προσέφερε πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, κατά το χρονικό διάστημα της διοίκησή της από τον πατέρα μου και τα αδέλφια του. Η στενή μας σχέση με όλους τους εργαζόμενους και η πραγματική αγάπη όλων για την εταιρία και τη διοίκηση, για τον πατέρα μου ως εργοδότη-ακόμη μέχρι σήμερα τον μνημονεύουν με αγάπη, ως ευεργέτη και φιλάνθρωπο,  ήταν μεγάλο σχολείο για μένα και μία εμπειρία ζωής μοναδική. Αργότερα, εργάσθηκα ως δικηγόρος στην εταιρία, όπου ήρθα σε επαφή με το διοικητικό, εμπορικό και επιχειρησιακό κομμάτι, όπου εκτίμησα την μεγάλη προσφορά της εταιρίας στην τοπική και εθνική οικονομία. Ο πατέρας μου απεβίωσε ενώ εργάζονταν στην επιχείρηση το καλοκαίρι του 1975. Η απώλεια αυτή με στιγμάτισε και με καθόρισε ως άνθρωπο και ως επαγγελματία. Η αγάπη για τον τόπο μου, τα βιώματά μου από τον πατέρα μου και τη μητέρα μου Στέλλα Μιμίκου, που μου εμφύσησαν την βαθιά ανάγκη για προσφορά, η συνειδητοποίηση ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι αυτή που εξασφαλίζει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και δίνει ώθηση στην οικονομία του τόπου,  με κάνουν να θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική. Θέλω και μπορώ να συμβάλλω στην προώθηση της Εύβοιας και στην ανάπτυξή της, διότι πιστεύω ότι η Εύβοια έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού, που μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά μας στον τόπο τους. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα διασφαλίσουν την ευημερία και προοπτική για τις νέες γενιές. Αυτός είναι ο στόχος μου ως πολιτικός, γι’αυτό το λόγο δέχθηκα την τιμητική πρόταση του Περιφερειάρχη μας Φάνη Σπανού να είμαι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

364693345 6378037882274629 8032139825576350268 n

2.Θεωρείτε πως τα χρόνια εμπειρίας σας ως μια από τις πιο επιτυχημένες δικηγόρους της Χαλκίδας σας βοηθάει σε αυτόν τον αγώνα ?

Το επάγγελμα του δικηγόρου είναι ένα επάγγελμα δύσκολο, απαιτεί δεξιότητες, εν συναίσθηση, ψυχραιμία, εργατικότητα, γνώσεις, συνεχή ενημέρωση, απαιτεί να είσαι μέσα στην κοινωνία, να ακούς το σφυγμό της, να αντιλαμβάνεσαι τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους, να κατανοείς και να βρίσκεις λύσεις, το επάγγελμα του δικηγόρου απαιτεί αποτελεσματικότητα.Ένας δικηγόρος για να θεωρείται επιτυχημένος και καλός στη δουλειά του πρέπει να είναι συνεπής, έντιμος, ηθικός, ακέραιος, έμπιστος, να λέει στον πελάτη του τα πράγματα όπως είναι, να είναι άρτια καταρτισμένος και να φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ασκώ μάχιμη δικηγορία από το 1993 και διατηρώ δικηγορικό γραφείο στη Χαλκίδα, οδός Τσιριγώτη 1.  Είμαι νομική σύμβουλος στη ΔΕΥΑΧ από το 2007 μέχρι και σήμερα. Από τα πρώτα χρόνια της δικηγορίας μου έχω ασχοληθεί με το εργατικό δίκαιο, όπου έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και με το εμπορικό δίκαιο, λόγω και της ενασχόλησής μου από τα πρώτα βήματά μου στο επάγγελμα, με την οικογενειακή επιχείρηση. Ως νομική σύμβουλος επί 16 συναπτά έτη στη ΔΕΥΑΧ εχωτεράστια εμπειρία και εξειδίκευση  στο δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων, στο εμπράγματο δίκαιο, στο δίκαιο του περιβάλλοντος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και στο ποινικό δίκαιο, όπου έχω χειριστεί επιτυχώς υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, με παράβαση καθήκοντος στην υπηρεσία, με παράβαση πολεοδομικών διατάξεων κ.λ.π. Παράλληλα, ως δικηγόρος, έχω χειριστεί, δύσκολες και σύνθετες υποθέσεις δημοσίου δικαίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εργατικού δικαίου στον Αρειο Πάγο με επιτυχή έκβαση. Σαφώς λοιπόν, για να απαντήσω στο ερώτημά σας η πολύχρονη εμπειρία μου ως δικηγόρος μάχιμη και ενεργή με βοηθάει στην πολιτική αντίληψή μου και στον αγώνα που κάνω. Διότι, δεν αρκούν μόνο οι γνώσεις για την άσκηση πολιτικής. Η πολιτική πρέπει να είναι αποτελεσματική για να υπηρετεί τον πολίτη.Ο πολιτικός πρέπει να είναι αποτελεσματικός, έντιμος, ηθικός και να ενεργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Η δικηγορία όπως την ασκώ όλα αυτά τα χρόνια, με όλες τις προαναφερόμενες  αρχές που τη διέπουν-είμαι και μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων Χαλκίδας και Θηβών, είναι πολύτιμη βοήθεια και στήριγμά μου για την ενασχόλησή μου με την πολιτική.

373601975 6491032327641850 1210215882426377142 n 1

3. Ποιες είναι οι αλλαγές που θα θέλατε εσείς να δείτε στη δική σας Περιφέρεια και τι στόχους έχετε για αυτήν ?

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα η Π.Ε.Ευβοίας που περιλαμβάνει και την αγαπημένη και πανέμορφη Σκύρο μας, είναι ευλογημένη από το θεό, θα έλεγα. Διαθέτει ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον,  που ευνοεί την αγροτική ανάπτυξη, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την επιχειρηματικότητα, την προώθηση του θεματικού τουρισμού και μια γεωγραφική θέση προνομιακή.

Στόχος μου είναι η βιώσιμη ανάπτυξη που  δημιουργεί υγιείς και αισιόδοξους πολίτες, θέτει τα θεμέλια μιας κοινωνίας που ενεργεί βιώσιμα, προστατευτικά για το περιβάλλον όπου διαμένει και σκέφτεται με συλλογική  συνείδηση, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των νέων γενεών, για το μέλλον.

Η Εύβοια, έχει πληγεί σε μέγιστο βαθμό από τα ακραία καιρικά φαινόμενα,  τις τελευταίες «φονικές « φωτιές και τις πλημμύρες.

 Η ανάγκη για την αναγέννησή της είναι τεράστια και επιτακτική.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η βιώσιμη ανάπτυξη θα ενισχύσει την εικόνα της Εύβοιας και της Σκύρου, ως τόπου βιώσιμου με σύγχρονες πρακτικές ανάπτυξης, που τελούν σε αρμονία με το περιβάλλον και την προστασία του και με δυνατότητες παροχής εναλλακτικών οικολογικών μορφών τουρισμού και προϊόντων τουρισμού όπως του ποδηλατικού τουρισμού, του αθλητικού τουρισμού, του αγροτοτουρισμού, που θα ικανοποιεί τους επισκέπτες που τις επιλέγουν για τις διακοπές τους και τους ίδιους τους κατοίκους της. 

Άλλωστε, η Π.Ε. Ευβοίας με τη Σκύρο είναι τόπος ευλογημένος, διότι συνδυάζει τέλεια και μοναδικά βουνό και θάλασσα. Τούτο σημαίνει ότι, τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον εναλλακτικό ΘΕΜΑΤΙΚΟ τουρισμό, είναι τεράστια όμως, δυστυχώς  ανεκμετάλλευτα.

375297993 6494606990617717 8816426406703928345 n

Το ΟΡΑΜΑ αυτής της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ο στόχος, ένα όραμα που είναι παγκόσμιο και επίκαιρο όσο ποτέ. Διεθνή φόρα και οργανισμοί διοργανώνουν συνέδρια και ημερίδες με συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο για την Κλιματική κρίση, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οφείλουμε κι εμείς να αφυπνιστούμε. Και μιλάω τόσο για μας τους πολίτες Ευβοιώτεςκαι Σκυριανούς όσο και  τους συναρμόδιους να προχωρήσουν το πλάνο της βιώσιμης ανάπτυξης και του εναλλακτικού τουρισμού φορείς,  Τοπική Αυτοδιοίκηση, κόμματα, κυβερνήσεις.

 Ακούμε τους ενεργούς πολίτες που ενεργούν «βιώσιμα» ? αφουγκραζόμαστε την μεγάλη ανάγκη να δημιουργηθεί ένας σημαντικός πυρήνας ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, που θα ξεκινάει από τον καθένα από εμάς ? έχουμε συνειδητοποιήσει πολίτες και πολιτεία το κατεπείγον της υπόθεσης ? Πώς θα αντιμετωπίσουμε την Κλιματική κρίση χωρίς βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη ?

Κατά τη διάρκεια του lockdown διαπίστωσα αλλαγή στον τρόπο ζωής των κατοίκων,  αυξήθηκαν κατά μεγάλο βαθμό οι πολίτες που χρησιμοποιούσαν ως μέσο το ποδήλατο, περπατούσαν και έτρεχαν εντός της πόλης.

Με λύπη μου διαπίστωσα ότι, η σημαντική αυτή «βιώσιμη» αλλαγή δεν είχε συνέχεια, μετά το lockdown, έμεινε ανεκμετάλλευτη. Γιατί ?

Προσωπικά ενεργώ «βιώσιμα» για την πόλη όπου κατοικώ και εργάζομαι, τη Χαλκίδα. Είμαι δρομέας και κολυμβήτρια ανοιχτής θάλασσας όλο το χρόνο.

Καθημερινά, συνειδητά δεν χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μου αλλά προτιμώ το περπάτημα ή το ποδήλατο και το τρέξιμο. Τα οφέλη της επιλογής μου αυτής είναι τεράστια και προσκαλώ όλους,  όσους βεβαίως έχουν τη δυνατότητα, να το κάνουν πράξη ζωής.

Μπορώ λοιπόν να το «τρέξω» για τον τόπο μας, το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης, εάν εκλεγώ.

4. Συμφωνείτε με τον μέχρι τώρα πολιτικό μηχανισμό και το πώς είναι δομημένος στην Περιφέρεια Ευβοίας ?

Η Περιφέρεια Ευβοίας είναι μία δύσκολη περιφέρεια όσον αφορά στην προσβασιμότητά της, λόγω της μορφολογίας της και του κακού οδικού δικτύου της. Η ανάγκη κατασκευής ενός καλού και ασφαλούς οδικού δικτύου, όπως έχει μελετηθεί είναι επιτακτική. Ήδη έχουν γίνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.  Την Εύβοια την έχω διασχίσει οδικώς απο άκρη και σε άκρη. Όμως, διαπιστώνω κάθε φορά ότι, τα δύο άκρα της είναι σχεδόν αποκομμένα και δεν επικοινωνούν, λόγω ακριβώς του κακού οδικού δικτύου που λειτουργεί ανασταλτικά. Επίσης, διαπιστώνω ότι δεν επικοινωνούν επαρκώς και όπως θα έπρεπε ούτε σε οικονομικό ή πολιτιστικό επίπεδο, η Βόρεια και η Νότια Εύβοια. Αυτό πρέπει να αλλάξει, διότι, υπάρχουν πολλά κοινά που μας ενώνουν και μπορούμε με ενωμένες δυνάμεις να κάνουμε πολλά και αξιόλογα για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου και των κατοίκων.

Η πολιτική προστασία και όλη η δομή της νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας και Σκύρου. Είναι αναποτελεσματική και το βλέπουμε αυτό σε κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο που χτυπάει την πόρτα μας. Χρειάζεται κατά την άποψή μου να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα όσον αφορά στην πολιτική προστασία και να υιοθετήσουμε πρακτικές και εμπειρίες απο άλλες προηγμένες χώρες και μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη. Υπάρχουν πολλοί νέοι, σύγχρονοι τρόποι πρόληψης φυσικών καταστροφών που πρέπει να τους αναζητήσουμε και εάν χρειασθεί να επιδιώξουμε τη νομοθέτησή τους και το νομικό πλαίσιο εφαρμογής εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, το θαλάσσιο περιβάλλον και τους κατοίκους.

Θέτω τον εαυτό μου, την εμπειρία μου και την επιστημοσύνη μου με αγάπη για τον τόπο και το περιβάλλον και στον τομέα της πολιτικής προστασίας, έτσι ώστε, με συλλογική δουλειά και με συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού και την κεντρική εξουσία να επιτύχουμε τον στόχο μας, μια σύγχρονη και αποτελεσματική πολιτική προστασία.

Είμαι εδώ, παρούσα σε όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας τον αγαπημένο και ενεργή πολίτης, με αληθινό ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση. Μπορώ να τρέξω τα πράγματα για όλους, εάν οι πολίτες με τιμήσουν και μεπιστευτούν με τη ψήφο τους. Θα είμαι πάντα παρούσα.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.
Ευαγγελία Μιμίκου
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΧ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Να ευχαριστήσουμε και εμείς με την σειρά μας την κ.Μιμίκου για τον χρόνο της και να της ευχηθούμε τα καλύτερα στον αγώνα της!

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram