Σνακ για την παραλία που θα σε χορτάσουν, χωρίς να σε παχύνουν

Δημοσιεύθηκε 26 Ιουλίου, 2022

Πριν παραθέσουμε τα σνακ που υπόσχεται ο τίτλος αυτού του άρθρου, είναι χρήσιμο να ξέρεις το γιατί προτείνουμε αυτά τα σνακ. Άλλωστε μπορεί βασιζόμενος/η στις δικές σου προτιμήσεις και ιδέες να κάνεις τις δικές σου, κατάλληλες, επιλογές και παραλλαγές. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να έχουν αυτά τα σνακ για να χορτάσεις και για να μην αυξήσεις το βάρος σου.

Πως χορταίνουμε πιο εύκολα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτον, χορταίνουμε όταν επιτύχουμε γαστρική διάταση. Δηλαδή, όταν καταναλώσουμε μεγάλο όγκο τροφής. Έτσι, ο στόμαχος διατείνεται και ο εγκέφαλος καταλαβαίνει ότι χορτάσαμε. Ο μηχανισμός αυτός είναι άμεσος και δρα γρήγορα.

Δεύτερον, νιώθουμε χορτάτοι όταν καταναλώνουμε ποσότητες πρωτεϊνών και λιπαρών. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν αυτά τα θρεπτικά συστατικά φτάσουν στο λεπτό έντερο, εκκρίνονται ορμόνες που καταλήγουν στον εγκέφαλο, σηματοδοτούν τον κορεσμό και συνεπώς νιώθουμε χορτάτοι. Αντίθετα με τον προηγούμενο, ο μηχανισμός αυτός για να ξεκινήσει να «λειτουργεί», απαιτείται ένα χρονικό διάστημα περίπου μισής ώρας.

Συμπέρασμα: τα σνακ που θα επιλέξεις θα πρέπει να έχουν κατάλληλο όγκο για να καταπραΰνεις άμεσα την πείνα σου και επίσης πρέπει να περιέχουν πρωτεΐνες και λιπαρά για να σε κρατήσουν χορτάτο για ώρες. Επειδή όμως τα λιπαρά έχουν αρκετές θερμίδες, χρησιμοποίησέ τα με σύνεση.

Τα σνακ για την παραλία

Θα κουβαλήσεις ψυγειάκι ή θα επιλέξεις κάποιο beach bar σε οργανωμένη παραλία; Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, η επιλογή είναι πιο εύκολη. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να επιλέξεις κάποια από τα παρακάτω σνακ τα οποία δεν συντηρούνται υπό ψύξη.

Φρέσκα φρούτα

Είναι η πιο must επιλογή διότι με λίγες θερμίδες, θα χορτάσεις και επίσης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία άρα θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις ενυδατωμένη. Δεν υπάρχει πρέπει και δεν πρέπει στα φρούτα. Διάλεξε ό,τι σε βολεύει και ό,τι σου αρέσει περισσότερο. Βέβαια, τα φρούτα θα σε χορτάσουν προσωρινά. Συνεπώς θα πρέπει να τα συνοδεύσεις με κάποιο από τα επόμενα (είπαμε: λιπαρά και πρωτεΐνες).

Σαλάτα ανάμεικτων λαχανικών

Ακόμη χαμηλότερες θερμίδες από τα φρούτα. Μπορείς να την βάλεις σε ένα ταπεράκι ή σε ένα ποτήρι μιας χρήσης από φελιζόλ για να διατηρηθεί σχετικά κρύα. Και πάλι, διάλεξε ότι σε βολεύει περισσότερο από λαχανικά. Μπορείς επίσης να τα τεμαχίσεις (πχ αγγουράκι ή καρότο) σε στικς για να τα μοιραστείς και με την παρέα.

Κράκερ και κριτσίνια, ιδανικά σνακ για την παραλία

Είναι αμυλούχα τρόφιμα, χαμηλών θερμίδων και περιέχουν μικρές ποσότητες πρωτεϊνών. Μπορείς να τα καταναλώσεις σκέτα ή να αυξήσεις την περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη και λιπαρά χρησιμοποιώντας τυρί κρέμα light ή φυστικοβούτυρο. Στην δεύτερη περίπτωση καλό θα ήταν να τα καταναλώσεις άμεσα ή να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό ψυγειάκι για να τα μεταφέρεις. Στην περίπτωση βέβαια που αντί για τυρί και φυστικοβούτυρο έχουν επάλειψη σπόρων ή σουσαμιού, δεν χρειάζεται τίποτα από αυτά.

Παστέλι

Χορταστικό και γευστικό σνακ για την παραλία, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση. Ο όγκος του είναι ικανοποιητικός και η περιεκτικότητά του σε λιπαρά (σουσάμι) ικανή να σε κρατήσει χορτάτο/η μέχρι το μεσημεριανό. Έχει όμως αρκετές θερμίδες, οπότε χρειάζεται λίγη αυτοσυγκράτηση.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram