Πώς να καταλάβεις πότε ήρθε η στιγμή να πετάξεις κάτι

Δημοσιεύθηκε 10 Αυγούστου, 2023

Η θεραπεύτρια και σύμβουλος Peggy Fitzsimmons, η οποία βοηθάει τους ανθρώπους να ξεφορτωθούν τα σκουπίδια από τη ζωή τους εδώ και 15 χρόνια, εξηγεί ότι το ξεκαθάρισμα δεν είναι τελικά για να δημιουργήσουμε χώρο: Είναι μια πνευματική αναζήτηση από μόνη της.

Το νέο βιβλίο της Fitzsimmons, Release: Create a Clutter Free and Soul Driven Life, όπως διαβάζουμε στο Goop.com, είναι ένας οδηγός για να αφήσουμε τα πράγματα να φύγουν, είτε πρόκειται για υλικά αντικείμενα, είτε για νοητική και συναισθηματική συσσώρευση, είτε για στάσιμη ενέργεια, είτε για τοξικές σχέσεις. Επιθεωρώντας κάθε τομέα της ζωής μας και παίρνοντας αποφάσεις σχετικά με το τι μένει και τι φεύγει, λέει η Fitzsimmons, μπορούμε να ανακαλύψουμε ξανά τι είναι πιο αληθινό για εμάς. Το παρακάτω απόσπασμα, από το πέμπτο κεφάλαιο του Release, προσφέρει επτά ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας για να καθορίσουμε αν κάτι αξίζει να κρατήσουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμβάλλει στην πρόθεση της ψυχής μου;
Συμβάλλει αυτή η σκέψη, το συναίσθημα, η ενέργεια, ο τρόπος που σχετίζεται ή η κατοχή στην πρόθεση της ψυχής μας; Για παράδειγμα, μας βοηθάει να ζούμε με ευκολία και αποτελεσματικότητα, ή να αισθανόμαστεανάλαφροι, φωτεινοί, χαλαροί και αφοσιωμένοι; Αυτή η ερώτηση περνάει κατευθείαν στο ουσιώδες. Είναι πραγματικά η μόνη ερώτηση που χρειάζεται να κάνουμε για να αποσυμπιεστούμε. Μια αρνητική απάντηση σε αυτή την ερώτηση υποδηλώνει ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε κάτι να φύγει. Αρκετά εύκολο, αλλά ο εγωιστικός μας νους θα το κάνει περίπλοκο. Θα εξετάσει και θα αντικρούσει, θα εκνευριστεί και θα αναστατωθεί. Θα βάλει τα δυνατά του για να μας κρατήσει πράγματα που δεν συμβάλλουν στην πρόθεση της ψυχής μας.

Είναι όμορφο;
Είναι όμορφη αυτή η σκέψη, το συναίσθημα, η ενέργεια, ο τρόπος που συνδεόμαστε μαζί του ή η κατοχή του; Αυτό είναι αρκετά απλό, αλλά υπάρχει μια προειδοποίηση εδώ. Μπορεί να είμαστε σε θέση να πούμε: «Ναι, αυτός είναι ένας όμορφος αφηρημένος πίνακας», αλλά αν προτιμάμε τους ρεαλιστικούς πίνακες, θα ήταν υποψήφιος για «απομάκρυνση». Όπως και οτιδήποτε άλλο που δεν ευθυγραμμίζεται με την προτίμηση της ψυχής μας για ομορφιά. Αν δεν είναι όμορφο για εμάς, ας το αφήσουμε να φύγει.

Είναι χρήσιμο;
Είναι χρήσιμη αυτή η σκέψη, το συναίσθημα, η ενέργεια, ο τρόπος που συνδεόμαστε μαζί του ή η κατοχή του; Ψάχνουμε για πράγματα που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα στη ζωή και μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε αυτά που η ψυχή μας θέλει να κάνει. Αυτή η ερώτηση φαίνεται αυτονόητη, αλλά να αξίζει να την κάνουμε. Μπορούμε να πούμε: «Λοιπόν, αυτή η πεποίθηση ότι χρειάζομαι την έγκριση όλων με έχει βοηθήσει να παραμείνω ασφαλής στη ζωή μου, οπότε ναι, είναι χρήσιμη», αλλά η αλήθεια είναι ότι μας εμποδίζει να ζήσουμε τη ζωή με τον τρόπο μας. Ή μπορεί να πούμε: «Ναι, αυτά τα μπαστούνια του σκι είναι πολύ χρήσιμα», αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε σταματήσει να κάνουμε σκι εδώ και χρόνια. Να είμαστε ξεκάθαροι πως ό,τι κι αν είναι, είναι πραγματικά χρήσιμο για να ζήσουμε με την πρόθεση της ψυχής μας τώρα. Αν δεν μας είναι χρήσιμο, ας το αφήσουμε να φύγει.

Με αγαπάει κι αυτό;
Αυτή η σκέψη, το συναίσθημα, η ενέργεια, ο τρόπος που συνδεόμαστε μαζί του ή η κατοχή τουμας αγαπάει κι εμάς; Τα πράγματα που αγαπάμε και μας ανταποδίδουν την αγάπη, κάνουν την καρδιά μας να τραγουδάει. Με την παρουσία τους, η ενέργειά μας φωτίζεται. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν αν τα πράγματα στη ζωή μας προκαλούν αυτό το συναίσθημα. Ή μήπως μοιάζουν περισσότερο με το βάζο που μας έδωσαν οι γονείς του πρώην συζύγου μας: Το άσχημο κίτρινο με τα μικρά κόκκινα σχέδια που μας κάνει να ανατριχιάζουμε κάθε φορά που το βλέπουμε; Αυτό είναι παράδειγμα ενός πράγματος που δεν μας ανταποδίδει την αγάπη. Μας «χτυπούν» με ένα ενεργειακό ρεύμα που δεν είναι αληθινό για εμάς. Δεν είναι σοφό να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε αυτό επανειλημμένα. Αν δεν μας ανταποδίδει την αγάπη, ας το αφήσουμε να φύγει.

Είναι στον παρόντα χρόνο;
Είναι αυτή η σκέψη, το συναίσθημα, η ενέργεια, ο τρόπος που συνδεόμαστε μαζί του ή η κατοχή του θετικά για εμάς στον παρόντα χρόνο; Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε στον παρόντα χρόνο. Βρισκόμαστε είτε στον παρελθόντα χρόνο, που είναι η χώρα των αναμνήσεων, των ξεπερασμένων πεποιθήσεων ή των φορτισμένων συναισθημάτων από άλλες εποχές και τόπους, είτε στον μελλοντικό χρόνο, που είναι η χώρα του φόβου και του σχεδιασμού. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το εγώ κάνει ό, τι μπορεί για να μας κρατάει στο παρελθόν και στο μέλλον. Αλλά η ψυχή μας είναι στο σπίτι της στον παρόντα χρόνο, «χορεύοντας» με τη ζωή όπως είναι, στιγμή προς στιγμή. Όταν ζούμε στον παρόντα χρόνο, το φυσικό μας περιβάλλον αντανακλά το ποιοι είμαστε τώρα και ποια είναι η ζωή μας τώρα. Είμαστε πρόθυμοι να βιώσουμε τις στιγμές όπως έρχονται, χωρίς να βιαζόμαστε ή να κρατιόμαστε. Εμπιστευόμαστε ότι όλα όσα πραγματικά χρειαζόμαστε έρχονται σε μας στον τέλειο χρόνο και με τον καλύτερο τρόπο, και ότι έχουμε και είχαμε πάντα την ευελιξία και την ικανότητα να ανταποκριθούμε σε ό, τι συμβαίνει στη ζωή μας. Αν κάτι δεν είναι στον παρόντα χρόνο, το αφήνουμε να φύγει.

Έχει ένα ιερό μέρος για να ζήσει;
Έχει αυτή η σκέψη, το συναίσθημα, η ενέργεια, ο τρόπος που σχετιζόμαστε μαζί του ή η κατοχή του μια ιερή θέση για να ζήσει; Ας σκεφτούμε το εξής:Από όλα τα πράγματα σε αυτόν τον μεγάλο, χαοτικό κόσμο, επιλέξαμε αυτό το συγκεκριμένο πράγμα για να γεμίσει τον εσωτερικό και τον εξωτερικό μας χώρο. Το γεγονός ότι το επιλέξαμε το καθιστά αυτομάτως ιερό. Ως εκ τούτου, πρέπει να το τιμάμε και να εκτιμάμε την υπηρεσία του προς εμάς. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχει ένα ιερό μέρος για να ζει. Αν πρόκειται για κτήμα, να το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό διατηρώντας το καθαρό και τακτοποιημένο. Ακόμα κι αν ένα αντικείμενο έχει υποβιβαστεί σε ένα συρτάρι ή σε μια ντουλάπα ή σε ένα ντουλάπι στο γκαράζ, αςβεβαιωθούμε ότι είναι εύκολα ορατό, εύκολα προσβάσιμο και εύκολο να το βρούμε. Αν πρόκειται για ένα συναίσθημα, μια ενέργεια ή μια σχέση που επιλέγουμε να κρατήσουμε, θα πρέπει και σε αυτήν να δοθεί μια τιμητική θέση. Μια αποσυμφορημένη ψυχή ζει με διαφάνεια, με τα πάντα στη σωστή τους θέση. Αν δεν μπορούμε να βρούμε μια ιερή θέση για να ζήσει κάτι, ας το αφήσουμε να φύγει.

Με βοηθάει να υπηρετήσω την αγάπη μου στον κόσμο;
Μήπως αυτή η σκέψη, το συναίσθημα, η ενέργεια, ο τρόπος που σχετιζόμαστε μαζί του ή η κατοχή του μας βοηθάει να υπηρετήσουμε την αγάπη μας στον κόσμο; Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε μοιραζόμενοι την αγάπη μας. Η ψυχή μας γνωρίζει τους μοναδικούς τρόπους με τους οποίους πρέπει να αγαπάμε. Είχαμε πάντα έναν συγκεκριμένο τρόπο, συγκεκριμένες δεξιότητες, συγκεκριμένα χαρίσματα και συγκεκριμένα όνειρα για το ποιος θέλαμε να γίνουμε και τι θέλαμε να κάνουμε. Όταν μοιραζόμαστε την αγάπη μας με τον κόσμο, το ξέρουμε. Η καρδιά μας είναι ανοιχτή, ζωντανή με πρόθεση και σκοπό. Αν κάτι στον εσωτερικό ή εξωτερικό μας χώρο δεν μας βοηθά να υπηρετήσουμε την αγάπη μας στον κόσμο, δεν μας εξυπηρετεί πλέον. Ας το αφήσουμε να φύγει.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram