Ομολογουμένως ο καιρός τεστάρει καθημερινά την ικανότητα μας να αποφασίσουμε πώς πρέπει να ντυθούμε, για να μην αρρωστήσουμε, με το layering (στην Ελλάδα το λέμε 'ντύνομαι σαν κρεμμύδι', με το ένα ρούχο πάνω από το άλλο, ώστε να μείνουμε με όσα χρειαζόμαστε, υπό την όποια συνθήκη) να είναι μονόδρομος. Αυτό σημαίνει ότι βάζουμε περισσότερα πλυντήρια και μετά πρέπει να βρούμε και έναν τρόπο να στεγνώσουν τα ρούχα στο σπίτι, ενώ έχει υγρασία. Δηλαδή, όταν δεν έχει νόημα (ή αποτέλεσμα) να τα κρεμάσουμε στο μπαλκόνι.
Είναι χρήσιμο να βάζουμε πλυντήριο το πρωί. Η βασική προϋπόθεση για να γλιτώσουμε την μπουγάδα από την υγρασία και τη μυρωδιά της είναι να τα βγάζουμε από το πλυντήριο, με το τέλος της πλύσης. Είναι χρήσιμο γενικότερα, να διατηρούμε καθαρό το πλυντήριο.
Υπάρχουν ειδικά προϊόντα στο εμπόριο, όπως υπάρχει και η μαγειρική σόδα που μπορείτε να εναποθέσετε σε άδειο κάδο και να κάνετε -μόνο με αυτήν- μια πλύση. Οι ειδικοί συνιστούν να προτιμούμε πρόγραμμα που στραγγίζουν καλά τα ρούχα. Προτιμήστε πολλές στροφές -εφόσον τα υφάσματα των ρούχων που έχετε βάλει για πλύσιμο είναι ανθεκτικά, ώστε να μη διαλυθούν.
Άπαξ και ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, αποσύρουμε τα ρούχα από τον κάδο και κατευθυνόμαστε στο δωμάτιο του σπιτιού που το βλέπει περισσότερο ο ήλιος -και ιδανικά όπου κάνει ρεύμα. Εκεί έχουμε τοποθετήσει την απλώστρα.
Έχετε υπ' όψιν σας γενικά, πως όπως φεύγει η υγρασία από τα ρούχα -όταν τα απλώνεται μέσα σε ένα δωμάτιο- πάει στους τοίχους και ενδέχεται να προκληθούν φθορές. Αν είναι φρεσκοβαμμένοι οι τοίχοι, είναι χρήσιμο να αποφύγετε να απλώνετε μπουγάδες εντός του όποιου δωματίου, με κλειστές τις μπαλκονόπορτες -ή τα παράθυρα- που υπάρχουν σε αυτό.
Εφόσον υπάρχει στο σπίτι θέρμανση (από την εγκατάσταση -και σε λειτουργία), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρεμάστρες που τοποθετούνται σε καλοριφέρ. Υπάρχουν γενικά, κρεμάστρες που τοποθετούνται πάνω σε πηγές θερμότητας -διατηρώντας απόσταση ασφαλείας μεταξύ της πηγής και των ρούχων. Εφόσον χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ή σόμπα, βάλτε την παραδοσιακή οικιακή κρεμάστρα κάπου εκεί κοντά. Όχι πάνω στα υφάσματα. Υπάρχουν και κρεμάστρες που έχουν ύψος ή τοποθετούνται σε τοίχους, για να απλώσετε και σεντόνια ή πετσέτες. Ακολουθείστε την ίδια τακτική.
Σε όλες τις περιπτώσεις, δεν βάζουμε το ένα ρούχο πάνω στο άλλο, στις κρεμάστρες. Αφήνουμε αποστάσεις για να κυκλοφορεί ο αέρας και να τον 'αναπνέουν'. Επίσης, τα τεντώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε -και έτσι μπορούμε να αποφύγουμε και το σιδέρωμα. Οι μπλούζες κρεμιούνται από τις άκρες και τα παντελόνια από τα μπατζάκια
Από την εποχή που έγιναν trend οι αφυγραντήρες, έγιναν και ένα επιπλέον εργαλείο για να στεγνώνουν τα ρούχα ό,τι καιρό και αν κάνει -είτε βρέχει, είτε χιονίζει.
Πηγή: news247.gr