Το δέρμα με λεύκη διαθέτει ελάχιστη αμυντική ικανότητα στην ηλιακή ακτινοβολία UV. Τι συνιστούν οι ειδικοί της λεύκης όταν πρόκειται για την προστασία από τον ήλιο και ποιο είναι το κατάλληλο αντιηλιακό για την περίπτωσή σας;
Η λεύκη αποτελεί μία χρόνια επίκτητη πάθηση του δέρματος που απαντάται σχεδόν στο 0,5-1% του γενικού πληθυσμού. Η έναρξη της νόσου είναι εμφανής από την παιδική ηλικία με το 29% των περιπτώσεων να καταγράφεται πριν από την ηλικία των 10 ετών και το 50% των περιπτώσεων πριν από την ηλικία των 20 ετών. Στη λεύκη (vitiligo) ορισμένες περιοχές του δέρματος χάνουν την μελανίνη (την χρωστική ουσία που μας προστατεύει από τις ηλιακές ακτίνες) και γίνονται λευκές. Έτσι δημιουργείται αχρωμία του δέρματος και εμφάνιση λευκών κηλίδων ή πλακών. Συνήθως, τα σημάδια εμφανίζονται σε περιόδους έντονου στρες, άγχους, ψυχολογικής πίεσης. Η δε νόσος δεν είναι μεταδοτική.
Τις περισσότερες φορές οι κηλίδες της λεύκης εμφανίζονται στα σημεία που τα βλέπει ο ήλιος (πρόσωπο, μάτια, χείλη, χέρια, πόδια, αγκώνες, γόνατα, στήθος, στέρνο, πλάτη).
Οι συμβουλές προστασίας από τον ήλιο διαφέρουν για τα άτομα που πάσχουν από λεύκη και χωρίζονται σε δύο ομάδες:
Τους ανθρώπους που λαμβάνουν τακτική θεραπεία φωτός UVB (φωτοθεραπεία) και εκείνους που δεν τη χρειάζονται λόγω της πιο ήπιας μορφής της πάθησης.
Για τους ανθρώπους που υποβάλλονται σε τακτική θεραπεία φωτός UVB συνιστάται να φορούν καπέλο και αντηλιακό καλύπτοντας όλα τα σημεία του σώματός τους που έρχονται σε επαφή με τον ήλιο είτε από απευθείας έκθεση, είτε μέσα από την ύφανση ενός ρούχου όπως είναι το λινό που επιτρέπει λόγω της ύφανσής του να διεισδύουν οι ακτίνες του ηλίου. Επιβάλλεται καθώς ήδη παίρνουν λόγω της φωτοθεραπείας μια αρκετή δόση υπεριώδους φωτός. Επίσης, καλό είναι τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας να αποφεύγουν την άμεση έκθεση στον ήλιο και να προτιμούν μπλούζες με μακρύ μανίκι και παντελόνια που καλύπτουν το σώμα.
Το πρόσθετο υπεριώδες φως μπορεί να οδηγήσει σε κάψιμο και να θέσει το δέρμα του πάσχοντος σε κίνδυνο (πρόωρη γήρανση, φακίδες και καρκίνος του δέρματος). Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη δοσολογία της θεραπείας φωτός UVB που θα χρειαστεί ο πάσχον στην επόμενη θεραπεία. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η ελεγχόμενη και σταδιακή έκθεση ίσως να είναι ωφέλιμη, κυρίως όταν διακόπτεται η φωτοθεραπεία.
Στον αντίποδα τα άτομα με ήπια λεύκη που δεν ακολουθούν θεραπευτική αγωγή μπορούν να απολαύσουν με μεγαλύτερη άνεση την έκθεση στον ήλιο αλλά επίσης με αντιηλιακό. Ποια είναι η διαφορά με τους υπόλοιπους ανθρώπους; Καμία και ισχύει ό,τι πρέπει να προσέχει ένας άνθρωπος όταν έρχεται σε επαφή με τον ήλιο.
Επιλέξτε ένα αντηλιακό που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα φωτός UVA και UVB με βαθμό προστασίας τουλάχιστον SPF 50. Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε την επάλειψη κάθε 20 λεπτά, και ακόμα πιο συχνά αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.
Προτιμήστε μια φόρμουλα σε μορφή gel εάν έχετε παράλληλα ακμή, αντί για κρέμα. Οι κρέμες μπορούν να φράξουν το δέρμα, ενώ τα gel και οι λοσιόν τείνουν να είναι πιο ελαφρά στη σύνθεσή τους.
Επίσης, υπάρχουν εξειδικευμένα αντιηλιακά για ανθρώπους που πάσχουν από λεύκη. Τέλος, προτιμήστε αντηλιακή προστασία με προϊόντα που αποτελούνται από 100% ορυκτά φίλτρα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για το δέρμα που είναι δυσανεκτικό σε χημικά φίλτρα και αρώματα.