Επίλεξε τη σωστή λοσιόν που θα σε ανακουφίσει από το ηλιακό έγκαυμα

Δημοσιεύθηκε 12 Αυγούστου, 2023

Προκειμένου να αποφύγετε ένα ηλιακό έγκαυμα καλό θα ήταν πάντα να χρησιμοποιείτε ένα καλής ποιότητας αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας το οποίο θα εφαρμόσετε στην επιδερμίδα σας τουλάχιστον 30' πριν την έκθεσή σας στον ήλιο. Τους καλοκαιρινούς μήνες που ο ήλιος καίει πολύ, να προτιμάτε το πρωινό και το απογευματινό μπάνιο και να αποφεύγετε το διάστημα από τις 11:00 μέχρι τις 15:00.

Επίσης, επιλέξτε ανοιχτόχρωμα ρούχα με πυκνή ύφανση. Τέλος, φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σοβαρότητα του εγκαύματος
Το αντηλιακό (αν δεν το χρησιμοποιήσετε ή ξεχνάτε τις συχνές επαλείψεις)
ο τύπος του δέρματος
η ηλικία
η διάρκεια έκθεσης στον ήλιο
η ένταση της ακτινοβολίας
η ώρα της ημέρας
η εποχικότητα

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος
Τα συμπτώματα των ηλιακών εγκαυμάτων ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό και τη σοβαρότητά τους. Τα συχνότερα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος είναι τα εξής:

ερυθρό δέρμα που συνοδεύεται με πόνο
οίδημα
αίσθημα καύσου
φυσαλίδες γεμάτες υγρό
ξεφλούδισμα
φαγούρα
εξανθήματα
πυρετός (μπορεί να συνοδευτεί με ρίγος)
αφυδάτωση
Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το τζελ αλόης βέρα, η ενυδατική κρέμα ή η κρέμα με υδροκορτιζόνη 1% μπορεί να απαλύνουν τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος καθώς επουλώνονται.

Βοηθά η λοσιόν στα ηλιακά εγκαύματα;
Το ηλιακό έγκαυμα προκύπτει από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ένα άτομο μπορεί να το αναπτύξει αν περνά πολύ χρόνο στον ήλιο ή αν κάνει αλόγιστα σολάριουμ.

Ένα άτομο με ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να αισθάνεται κουρασμένο, να νιώθει ναυτία ή αφυδάτωση. Τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα πρέπει να πίνουν νερό και να μένουν μακριά από τον ήλιο.

Το ήπιο ηλιακό έγκαυμα συνήθως επουλώνεται από μόνο του σε 3-5 ημέρες, ωστόσο ορισμένες λοσιόν μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, μειώνοντας τον πόνο καθώς το δέρμα επουλώνεται. Όμως, δεν υπάρχει θεραπεία ταχείας δράσης για το ηλιακό έγκαυμα

Τι να προσέξετε σε μια λοσιόν
Ενώ πολλά διαφορετικά προϊόντα είναι διαθέσιμα, λίγα συστατικά έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην επούλωση του ηλιακού εγκαύματος.

Μια μελέτη του 2015 στο Journal of Traditional and Complementary Medicine σημειώνει ότι το τζελ αλόης βέρα μπορεί να προάγει την επούλωση των δερματικών εγκαυμάτων, επιτυγχάνοντας αποτελέσματα πιο γρήγορα από μια αλοιφή σουλφαδιαζίνης αργύρου 1%. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η αλόη βέρα βοηθά στην αποκατάσταση των πληγών.

Κατά συνέπεια, το καθαρό τζελ αλόης βέρα, ή προϊόντα που περιέχουν υψηλές ποσότητες αλόης βέρα, μπορεί να βοηθήσουν στην καταπράυνση του ηλιακού εγκαύματος.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά επίσης προϊόντα που περιέχουν σόγια.

Υπάρχουν ορισμένα συστατικά που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με ηλιακά εγκαύματα, όπως:

Συστατικά που τελειώνουν σε «-καΐνη»: Η AAD αναφέρει ότι αυτά τα συστατικά, όπως η βενζοκαΐνη, μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο ή να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Έλαια και πετρέλαιο: Σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, οι κρέμες με βάση το λάδι ή το πετρέλαιο μπορεί να επιδεινώσουν τα ηλιακά εγκαύματα παγιδεύοντας τη θερμότητα στο δέρμα.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram