Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις τα σεντόνια στο κρεβάτι σου;

Δημοσιεύθηκε 31 Αυγούστου, 2022

Έχουμε συνηθίσει να πλένουμε τα ρούχα μας κάθε φορά που λερώνονται. Μπορεί να καθαρίζουμε τον πάγκο της κουζίνας, αφού πλύνουμε τα πιάτα. Η να περνάμε ένα ξεσκονόπανο πάνω από τις επιφάνειες του σπιτιού, όταν η σκόνη αρχίσει να γίνεται ορατή. Τι γίνεται όμως με τα σεντόνια στο κρεβάτι μας;

Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πέσεις στο κρεβάτι, χωρίς δεύτερες σκέψεις για τα σεντόνια σου. Πόσο συχνά λοιπόν πρέπει να τα αλλάζουμε; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλύσιμο και αλλαγή

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση από το Αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου, το 91% των ανθρώπων αλλάζουν τα σεντόνια τους κάθε δεύτερη εβδομάδα. Αν και αυτός είναι ένας κοινός εμπειρικός κανόνας, πολλοί ειδικοί έχουν διαφορετική άποψη. Συνιστούν να πλένουμε τα σεντόνια μας 1 φορά την εβδομάδα. Ο λόγος; H συσσώρευση πραγμάτων που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι: Χιλιάδες νεκρά κύτταρα του δέρματος, ακάρεα σκόνης και ίχνη ιδρώτα. 

Παράγοντες που δικαιολογούν το πιο συχνό πλύσιμο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να πιο συχνά εάν:

  • Έχεις αλλεργίες ή άσθμα και ευαισθησία στη σκόνη
  • Έχεις μια μόλυνση στο σώμα που έρχεται σε επαφή με τα σεντόνια ή τα μαξιλάρια σου
  • Ιδρώνεις υπερβολικά
  • Κοιμάσαι με το κατοικίδιό σου
  • Τρως στο κρεβάτι
  • Πηγαίνεις για ύπνο χωρίς να κάνεις ντους
  • Κοιμάσαι γυμνή

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Το να μην πλένεις τακτικά τα σεντόνια σου, εκθέτει τον οργανισμό σου σε μύκητες, βακτήρια, σκόνη και τρίχωμα ζώων που βρίσκονται συνήθως στα σεντόνια και σε άλλα κλινοσκεπάσματα. Άλλα πράγματα, όχι και τόσο φιλικά για την υγεία, που μπορεί να βρεθούν ανάμεσα στα σεντόνια σου, είναι σωματικές εκκρίσεις, ιδρώτας και κύτταρα δέρματος.

Αν δεν αλλάζεις συχνά τα σεντόνια σου, δεν σημαίνει φυσικά απαραίτητα ότι θα αρρωστήσεις. Θεωρητικά όμως μπορεί. Μπορεί επίσης να γίνει η αφορμή για έκζεμα σε άτομα με την πάθηση ή να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής. Τα συμπτώματα σε άτομα με άσθμα και αλλεργίες, μπορούν επίσης να επιδεινωθούν. Ακόμα κι αν δεν ανήκεις σε αυτήν την ομάδα, μπορεί να αντιμετωπίσεις βουλωμένη μύτη και φτέρνισμα μετά από έναν βραδινό ύπνο, εάν τα σεντόνια σου δεν είναι καθαρά. Σχετική επιστημονική μελέτη επίσης, συνδέει τα βρώμικα κλινοσκεπάσματα, με τη μετάδοση διαφόρων τύπων μολύνσεων.

Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνεις τα σεντόνια σου

Οι ειδικοί συνιστούν πλύσιμο με ζεστό νερό. Συμβουλεύσου τις οδηγίες φροντίδας στην ετικέτα και πλύνε τα σεντόνια σου, στην πιο ζεστή ρύθμιση πλυντηρίου. Όσο πιο ζεστό είναι το νερό, τόσο περισσότερα βακτήρια και αλλεργιογόνα αφαιρείς. Για έξτρα εξολόθρευση μικροοργανισμών, το σιδέρωμα είναι must.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram