Στην αρχή μιας νέας σχέσης, μπορεί να νιώθεις πεταλούδες στο στομάχι και ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος επί γης. Πόσο όμως διαρκεί στα αλήθεια ο έρωτας και πότε μετατρέπεται σε αγάπη; Πότε συνειδητοποιούμε ότι είμαστε πραγματικά ερωτευμένοι και πόσος χρόνος χρειάζεται για να συμβεί το «μοιραίο»;
Έρωτας: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ερωτευτείς;
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι άνδρες χρειάζονται κατά μέσο όρο 88 ημέρες (περίπου τρεις μήνες) για να δηλώσουν ερωτευμένοι, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται κατά μέσο όρο 134 ημέρες (τεσσερισήμισι μήνες). Η ίδια έρευνα επίσης σημειώνει ότι το 39% των ανδρών λέει «σ’ αγαπώ» μέσα σε ένα μήνα μετά τη σχέση με κάποιον. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες φτάνει μόλις το 23%.
Άλλη μελέτη, η οποία ερευνούσε μικρές ομάδες προπτυχιακών φοιτητών βρήκε παρόμοια αποτελέσματα. Κατά μέσο όρο:
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο καθένας έχει τους δικούς τους χρόνους. Μερικοί άνθρωποι περιμένουν πολύ περισσότερο για να πουν «σ’ αγαπώ», ενώ άλλοι ορκίζονται ότι έχουν βιώσει κεραυνοβόλο έρωτα. Όπως με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και στον έρωτα, τα πάντα εξαρτώνται από το άτομο και τις περιστάσεις.
Παράδειγμα: Μια έρευνα του 2018 σε 1.000 Βρετανούς άντρες και γυναίκες, διαπίστωσε ότι ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τους συμμετέχοντες, χρειάζονται πάνω από τρεις μήνες για να πουν «σ’ αγαπώ», το 32% των γυναικών και το 29% των ανδρών το λένε σε διάστημα από 1 έως 3 μήνες. Ταυτόχρονα το 10% των γυναικών και το 14% των ανδρών λένε «σ’ αγαπώ» σε μόλις μία έως τέσσερις εβδομάδες.
Έρευνα του 2017 έδειξε ότι το 72% των ανδρών και το 61% των γυναικών πιστεύουν στον έρωτα με την πρώτη ματιά και μια μελέτη του 2004 βρήκε ότι περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών δηλώνουν ότι το έχουν βιώσει προσωπικά.
Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την ιδέα: Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποφασίζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν ενδιαφέρονται ρομαντικά για κάποιον, και νευρολογικά μιλώντας, χρειάζεται μόλις το 1/5 του δευτερολέπτου για να πυροδοτηθεί η νευροχημική αντίδραση που σχετίζεται με τα συναισθήματα αγάπης.
Αλλά άλλες έρευνες, απορρίπτουν τη θεωρία του «κεραυνοβόλου έρωτα». Μια μελέτη του 2017, ενορχήστρωσε μια σειρά από πρώτες συναντήσεις μεταξύ ανύπαντρων αγνώστων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συναισθήματα της στιγμιαίας έλξης, μπορούν πράγματι να συμβούν σε μια πρώτη συνάντηση. Μερικοί άνθρωποι περιέγραψαν αυτά τα συναισθήματα ως «έρωτα με την πρώτη ματιά». Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι δεν ανέφεραν συναισθήματα οικειότητας, πάθους και δέσμευσης ως μέρος της εμπειρίας τους. Ο κύριος προγνωστικός παράγοντας μιας εμπειρίας «έρωτα με την πρώτη ματιά» ήταν να βρεις το άλλο άτομο σωματικά ελκυστικό.
Με άλλα λόγια, η ρομαντική αγάπη συνήθως δεν μπορεί να συμβεί με την πρώτη ματιά. Μπορεί να υπάρχει μια ισχυρή έλξη με την πρώτη ματιά, αλλά η ρομαντική αγάπη για κάποιον, απαιτεί την πληρότητα του χαρακτήρα του.
Υπάρχουν τρία στάδια στην ανάπτυξη της ρομαντικής αγάπης, σύμφωνα με τη συμπεριφορική ανθρωπολόγο Helen Fisher, Ph.D.:
Η αγάπη μπορεί να θεωρηθεί ότι συνδυάζονται και τα τρία στοιχεία.