Πως το λιώσιμο των πάγων συνδέεται με τον μεγάλο σεισμό (8,2 Ρίχτερ) στην Αλάσκα

Δημοσιεύθηκε 3 Αυγούστου, 2021

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, ώρα Ελλάδος (αργά την Τετάρτη τοπική ώρα), ενώ εκδόθηκε και προειδοποίηση για ενδεχόμενο τσουνάμι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, ο σεισμός σημειώθηκε 105 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πέριβιλ, κοντά στις Αλεούτιες νήσους, και το εστιακό του βάθος εκτιμάται στα 46,7 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιστήμονες έρχονται τώρα να υποστηρίξουν ότι το λιώσιμο των πάγων ευθύνεται για τον σεισμό 8,2 ρίχτερ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλάσκα.

Ειδικότερα, επιστήμονες από το Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Fairbanks της Αλάσκα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λιώσιμο των πάγων κοντά στο Εθνικό Πάρκο Glacier Bay επηρεάζει τον χρόνο και το σημείο των σεισμών κλίμακας μεγαλύτερης των 5.0 ρίχτερ τον τελευταίο αιώνα.

Η Αλάσκα έχει μερικούς από τους μεγαλύτερους παγετώνες στον κόσμο, οι οποίοι έχουν πάχος χιλιάδων ποδιών και καλύπτουν εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια. Το βάρος του πάγου, λοιπόν, προκαλεί τη βύθιση της γης από κάτω του και, όταν λιώνει ένας παγετώνας, το έδαφος λειτουργεί σαν το ψωμί που μπαίνει στον φούρνο, φουσκώνει, σκάει και απλώνεται παντού. Εν ολίγοις, η γη βυθίζεται και το έδαφος μετακινείται με αποτέλεσμα την πρόκληση σεισμικών δονήσεων.

Όπως λένε οι ειδικοί, ωστόσο, το λιώσιμο των πάγων δεν είναι η άμεση αιτία των σεισμών. Είναι, όμως, αυτό που ρυθμίζει τη σοβαρότητα και τον χρόνο των σεισμικών δονήσεων.

Μνήμες από τον πολύ δυνατό σεισμό που είχε γίνει το 1964 στην Αλάσκα έφερε ο σημερινός σεισμός κλίμακας 9,2 ρίχτερ.

Ήταν Μεγάλη Παρασκευή, 27 Μαρτίου 1964 και ώρα 5.36 μ.μ., όταν σείστηκε ο τόπος στην Αλάσκα. Ο δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, 9,2 ρίχτερ, «χτύπησε» το Prince William Sound της Αλάσκα, κοντά στην πόλη του Valdez, προκαλώντας τρόμο και πανικό.

Ο σεισμός διήρκησε τρία ολόκληρα λεπτά με 131 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. 15 ζωές χάθηκαν την ώρα του σεισμού, ενώ τα υπόλοιπα θύματα βρήκαν τραγικό θάνατο από τα απανωτά τσουνάμια που επακολούθησαν και από κατολισθήσεις.

Από την Ασία μέχρι τη Νότια Αμερική, οι ακτογραμμές πλημμύρισαν από τα τεραστίων διαστάσεων κύματα που είχαν ξεκινήσει από την Αλάσκα. Στην είσοδο, μάλιστα, της παραλιακής πόλης Valdez, τα κύματα τότε έφτασαν τα 60 μέτρα ύψος.

Γεωλογικές έρευνες που έγιναν μετά τον τεράστιο σεισμό έδειξαν ότι τμήματα της ακτής της Αλάσκας βυθίστηκαν ως και οκτώ πόδια, αλλά και ότι μεγάλο μέρος της ακτής κινήθηκε 50 πόδια προς τον ωκεανό. Τα παράκτια δάση, δυστυχώς, βυθίστηκαν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και καταστράφηκαν από το αλμυρό νερό.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram