Πως θα έχεις λεπτό σώμα ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση

Δημοσιεύθηκε 9 Οκτωβρίου, 2021

Πολλοί πιστεύουν πως μετά την εμμηνόπαυση και ιδίως μόλις πατηθούν τα 60, "δεν υπάρχει τίποτα καλό να περιμένεις". Η αντίληψη αυτή, ίσως και να ίσχυε λίγες δεκαετίες νωρίτερα, τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει πολύ, με τα 60 να είναι πλέον τα νέα 40.

Μπορεί οι θερμίδες να καίγονται με μικρότερους ρυθμούς και η απώλεια βάρους να μοιάζει δυσκολότερη, τίποτα όμως δεν είναι αδύνατο, αν έχεις επιμονή και συνεχίζεις να φροντίζεις την φυσική σου κατάσταση. "Η οικοδόμηση μυών μετά τα 60 είναι ελαφρώς πιο δύσκολη από ό,τι όταν είσαι 25 ετών. Οι αναβολικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη είναι χαμηλότερες, η ανάρρωσή είναι ελαφρώς πιο αργή και το σώμα ανταποκρίνεται λίγο λιγότερο στην προπόνηση", εξηγεί ο Daniel Richter, CPT, CEO της StrengthLog.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Μην αποφεύγεις τα βάρη

Μεγαλώνοντας έχουμε την τάση να αποφεύγουμε τα βάρη, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος σοβαρός λόγος. Οι προπονήσεις ενδυνάμωσης ωστόσο είναι εξίσου σημαντικές σε μεγαλύτερες ηλικίες και θα πρέπει να γίνονται προτεραιότητα. Σύμφωνα με τον Erin Mahoney, MA, CPT, μια τακτική ρουτίνα προπόνησης δύναμης μπορεί να δημιουργήσει μια λεπτή μάζα σώματος, να βελτιώσει την πυκνότητα των οστών και να κρατήσει τους ηλικιωμένους σε εγρήγορση. Πολλοί άνω των 60 τείνουν να κάνουν πολλές επαναλήψεις με λίγα βάρη, όμως ο Mahoney προτείνει λιγότερες επαναλήψεις με περισσότερα βάρη. Και γιατί αυτό; Γιατί όχι μόνο θα αυξήσει την δύναμη και αντοχή των μυών αλλά θα καταφέρεις να κάψεις περισσότερες θερμίδες σε μια μόλις προπόνηση.

2. Ξεκίνα ένα aerobic χόμπι

Για να διατηρήσεις σε καλή κατάσταση στην σιλουέτα σου, πρέπει να ακολουθείς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα προπονήσεων, που δεν θα περιλαμβάνει ασφαλώς μόνο ασκήσεις δύναμης. Οι ασκήσεις cardio είναι επίσης αποτελεσματικές αλλά και ευχάριστες για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Ένα αερόβιο χόμπι, όπως η ποδηλασία, το τζόκινγκ, το κολύμπι, βοηθούν στην άμεση καύση θερμίδων με μια πιο δημιουργική ενασχόληση από την κλασσική προπόνηση στο γυμναστήριο.

3. Πρόσθεσε τις βόλτες στις προπονήσεις σου

Μπορεί να έχει διαπιστωθεί ότι το κολύμπι καίει περισσότερες θερμίδες από το περπάτημα, όμως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καλό είναι να βρίσκουν χρόνο και για βόλτες. Το περπάτημα αντιπροσωπεύει την ευκολότερη και απλούστερη μορφή σωματικής δραστηριότητας, αλλά μπορεί ακόμα να προσφέρει σπουδαία βοήθεια στο δρόμο προς την διατήρηση μιας αδύνατης σιλουέτας. Παρά τον υποτιμητικό τρόπο με τον όποιο αντιμετωπίζεται το περπάτημα στην διαδικασία απώλειας βάρους, οι καθημερινές βόλτες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα γυμναστικής σου.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram