Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην κρέμα ημέρας και νύχτας

Δημοσιεύθηκε 17 Ιανουαρίου, 2023

Η σύντομη απάντηση είναι ότι κάθε κρέμα προσφέρει διαφορετικά οφέλη στην επιδερμίδα και ότι ο συνδυασμός τους εξασφαλίζει ολοκληρωμένη περιποίηση και φροντίδα στο πρόσωπο. Ας δούμε όμως και αναλυτικά τι σημαίνει αυτό.

Οι 3 διαφορές ανάμεσα στην κρέμα ημέρας και νύχτας
Διαφορά #1: Συστατικά
Η βασική διαφορά βρίσκεται στα συστατικά. Κάποια συστατικά λειτουργούν καλύτερα όταν εφαρμόζονται μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάρε για παράδειγμα τα ρετινοειδή και την αγαπημένη αντιρυτιδική αλλά… εύθικτη ρετινόλη. Όπως βεβαιώνουν οι δερματολόγοι, η εφαρμογή της πρέπει να γίνεται μόνο τη νύχτα, καθώς η έκθεση της στον ήλιο την ημέρα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην επιδερμίδα. Το ίδιο συμβαίνει και με το γλυκολικό οξύ, το πιο δραστικό συστατικό από την ομάδα των ΑHA, που κάνει χημική απολέπιση και μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία στον ήλιο. Γιατί να το ρισκάρεις; Αυτό το συστατικό μπορείς να το εντάξεις –και εναλλάξ με τη ρετινόλη– στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης.

Από την άλλη πλευρά, τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε ή το φερουλικό οξύ, είναι οι φύλακες-άγγελοι της επιδερμίδας την ημέρα, καθώς την προφυλάσσουν από τις επιθέσεις του περιβάλλοντος, όπως ο ήλιος και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Διαφορά #2: Υφή και δράση
Η κρέμα ημέρας διαθέτει πιο ανάλαφρη και λεπτόρρευστη υφή από την κρέμα νύχτας, ενώ κυκλοφορεί και σε μορφή gel ή fluid. Ο σκοπός της είναι να προσφέρει ελαφριά ενυδάτωση, αλλά και να κάνει πιο εύκολη την ομοιόμορφη εφαρμογή του μακιγιάζ που ακολουθεί.

Αντίθετα, η κρέμα νύχτας είναι συνήθως πιο παχύρρευστη και βαριά. Ο λόγος, όπως εξηγούν οι ειδικοί είναι ότι τις βραδινές ώρες πρέπει να επιδιορθωθούν οι βλάβες που έχει υποστεί η επιδερμίδα την ημέρα. Τότε είναι που τα κύτταρα βάζουν τα δυνατά τους κατά 30% περισσότερο σε σχέση με την ημέρα ώστε να αποβάλουν τις συσσωρευμένες τοξίνες και να μπουν σε διαδικασία ανάπλασης.

Επίσης, την ώρα του ύπνου η επιδερμίδα αφυδατώνεται περισσότερο, επομένως χρειάζεται δυνατές ενυδατικές ενισχύσεις. Γι’ αυτό η κρέμα νύχτας περιέχει περισσότερα δραστικά και ενυδατικά συστατικά, όπως τα πεπτίδια και το υαλουρονικό οξύ, σε μεγαλύτερη μάλιστα συγκέντρωση, που εξασφαλίζουν ενυδάτωση με διάρκεια, κυτταρική ανανέωση και μείωση των σημαδιών γήρανσης.

Να σημειώσουμε επίσης ότι και οι δύο κρέμες δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ που αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού και κλειδώνει την υγρασία μέσα στο δέρμα. Η διαφορά είναι ότι με την υφή της η κρέμα νύχτας είναι πιο αποτελεσματική στην ενυδατική δράση.

Διαφορά #3: Αντηλιακά φίλτρα
Η κρέμα νύχτας δεν περιέχει αντηλιακά φίλτρα, γιατί, απλούστατα, δεν τα χρειάζεται. Τα χημικά ή φυσικά αντηλιακά φίλτρα είναι σημαντικά μόνο σε μια κρέμα ημέρας, για all-day προστασία από τον ήλιο αλλά και από την ανησυχητική μπλε ακτινοβολία των υπολογιστών. Σε μια κρέμα νύχτας «πιάνουν χώρο» μέσα στη φόρμουλα και θα αποδυνάμωναν τη δράση της.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram