Περπάτημα: Με πόσα λεπτά την ημέρα μπορούμε να αδυνατίσουμε

Δημοσιεύθηκε 7 Ιουλίου, 2023

Το περπάτημα μπορεί να καταπολεμήσει το στρες και να βελτιώσει την ψυχική διάθεση, ενώ ταυτοχρόνως μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Σύμφωνα με έρευνες όσοι φροντίζουν να περπατάνε έστω και για λίγο, μερικές φορές την ημέρα, ζουν περισσότερο. 

Ωστόσο, το περπάτημα αποτελεί εξαιρετική μορφή άσκησης που μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το βάρος σας αλλά και από την ταχύτητα που έχετε. Όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα βάδισής σας και όσο περισσότερα τα κιλά σας τόσο περισσότερες και οι θερμίδες που θα κάψετε σε μια ώρα βάδισης. Σημειώνεται ότι ένας μέσος ρυθμός βάδισης είναι τα 4,8 χλμ την ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν ζυγίζετε 68 κιλά και περπατάτε με ταχύτητα 4χλμ/ώρα σε μια ώρα θα έχετε κάψει 204 θερμίδες, ενώ αν ζυγίζετε 82 κιλά και περπατάτε με την ίδια ταχύτητα θα έχετε κάψει 246 θερμίδες.

Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν:

  • ο αριθμός των θερμίδων που καίμε κατά τη βάδιση
  • το είδος του εδάφους
  • η θερμοκρασία του περιβάλλοντος
  • το φύλο
  • η ηλικία

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όταν περπατάμε μια ώρα την ημέρα με ζωηρό ρυθμό θα καταφέρουμε να χάσουμε βάρος, απλά θα χρειαστούμε αρκετό καιρό για να το επιτύχουμε. Έρευνα σε έντεκα ελαφρώς υπέρβαρες γυναίκες που δημοσιεύθηκε στην American Journal of Sports Medicine έδειξε ότι οι γυναίκες έχασαν κατά μέσο όρο 7,7 κιλά ή το 10% του αρχικού τους βάρους μετά από έξι μήνες καθημερινού περπατήματος με ζωηρό ρυθμό που σταδιακά έφτασε να διαρκεί μια ώρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές οι διαφορές στην απώλεια βάρους άρχισαν να γίνονται αντιληπτές αφού οι γυναίκες περπατούσαν για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε φορά.

Επίσης σε άλλη έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με παχυσαρκία που περπατούσαν τρεις μέρες την εβδομάδα για 50-70′ τη φορά, έχασαν περίπου 2,7 κιλά σε μια περίοδο δώδεκα εβδομάδων συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν περπατούσαν.

Εννοείται φυσικά ότι για μεγαλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους, το καθημερινό περπάτημα θα πρέπει να συνδυάζεται με την αντίστοιχα προσεγμένη διατροφή.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram