Περπάτημα ή τρέξιμο; Τι είναι τελικά κατάλληλο για εσένα;

Δημοσιεύθηκε 5 Οκτωβρίου, 2022

Τόσο το περπάτημα, όσο και το τρέξιμο, είναι εξαιρετικές μορφές καρδιαγγειακής άσκησης. Τι είναι καλύτερο για εσένα όμως και τι οφέλη εξασφαλίζει στην υγεία και την φυσική σου κατάσταση το καθένα;

Το περπάτημα και το τρέξιμο είναι και οι δύο εξαιρετικές μορφές καρδιαγγειακής άσκησης. Κανένα από τα δύο δεν είναι απαραίτητα «καλύτερο» από το άλλο. Η καλύτερη επιλογή για σένα, εξαρτάται αποκλειστικά από τους στόχους φυσικής κατάστασης και υγείας σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν θέλετε να κάψετε περισσότερες θερμίδες ή να χάσετε βάρος γρήγορα, το τρέξιμο είναι μια καλύτερη επιλογή. Αλλά το περπάτημα μπορεί επίσης να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένου του να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Οφέλη της cardio

Το περπάτημα και το τρέξιμο είναι αερόβια καρδιαγγειακή ή cardio άσκηση. Μερικά από τα οφέλη της καρδιαγγειακής άσκησης για την υγεία περιλαμβάνουν:

  • σε βοηθά να χάσεις βάρος ή να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος
  • αυξάνει την αντοχή
  • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • βοηθά στην πρόληψη ή τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων
  • δυναμώνει την καρδιά
  • μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής

Η καρδιαγγειακή άσκηση είναι επίσης καλή για την ψυχική υγεία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης 3 φορές την εβδομάδα μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεση και την αυτοεκτίμησή σου. Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης υποστηρίζουν επίσης, ότι δεν είναι απαραίτητο να ασκείσαι για 30 συνεχόμενα λεπτά για να εξασφαλίσεις αυτά τα οφέλη.

Το περπάτημα για 10 λεπτά κάθε φορά 3 φορές την ημέρα, είχε ως αποτέλεσμα την ίδια ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

Είναι καλύτερο το περπάτημα από το τρέξιμο;

Ενώ το περπάτημα μπορεί να προσφέρει πολλά από τα ίδια οφέλη με το τρέξιμο, το τρέξιμο καίει σχεδόν διπλάσιο αριθμό θερμίδων. Έτσι εάν ο στόχος σου είναι  η απώλεια βάρους, το τρέξιμο είναι καλύτερη επιλογή. Εάν ξεκινάς τώρα να γυμνάζεσαι ή για κάποιο λόγο δεν μπορείς να τρέξεις, το περπάτημα μπορεί να σε ενισχύσει τη φόρμα σου, αφού ως άσκηση, μπορεί να υιοθετηθεί ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Μπορεί να τονώσει την καρδιά σου και να σου χαρίσει περισσότερη ενέργεια συνολικά.

Περπάτημα ή τρέξιμο για απώλεια βάρους

Γρήγορο περπάτημα  VS τρέξιμο

Το γρήγορο περπάτημα είναι το περπάτημα με γρήγορο ρυθμό. Κατά τη διάρκεια του, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται, όπως και ο αριθμός των θερμίδων που καις. Για μια αποτελεσματική προπόνηση, δοκίμασε την διαλειμματική. Αύξησε την ταχύτητά σου για 2 λεπτά και μετά επιβράδυνε. Το γρήγορο περπάτημα δεν καίει τόσες θερμίδες όπως το τρέξιμο, αλλά μπορεί να είναι μια αποτελεσματική προπόνηση για να ανεβάσει τον καρδιακό ρυθμό, να τονώσει τη διάθεσή σου και να βελτιώσει το επίπεδο της αερόβιας φυσικής σου κατάστασης.

Περπάτημα με βάρη

Το βάδισμα με βάρη, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καις. Αν ψάχνεις για έναν εναλλακτικό τρόπο για να χάσεις βάρος ή να τονώσεις τους μυς σου, δοκίμασε αντ’ αυτού, το διαλειμματικό περπάτημα. Ανέβασε δηλαδή την ταχύτητα σου για ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά ρίξε ρυθμό.

Περπάτημα σε κλίση ή τρέξιμο;

Το βάδισμα σε κλίση μπορεί να γίνει σε ανηφόρες σε εξωτερικούς χώρους ή σε διάδρομο. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να κάψεις παρόμοιο αριθμό θερμίδων με το τρέξιμο και περισσότερες θερμίδες από ότι όταν περπατάς σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αύξησε την κλίση κατά 5, 10 ή 15% κάθε φορά, για να εξασκηθείς στο βάδισμα σε κλίση.

Οφέλη έναντι κινδύνων

Το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσεις φόρμα και να χάσεις βάρος. Αλλά είναι μια άσκηση υψηλού αντίκτυπου. Οι προπονήσεις υψηλού αντίκτυπου μπορεί να είναι πιο δύσκολες για το σώμα, από άλλες ασκήσεις όπως το περπάτημα. Με την πάροδο του χρόνου, το τρέξιμο μπορεί να οδηγήσει σε κοινούς τραυματισμούς. Στην πραγματικότητα, οι δρομείς έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού (20 έως 70%) που σχετίζεται με την άσκηση από όσους περπατούν (1-5%).

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram