Πανελλαδικό ρεκόρ για τη γέφυρα του Ευρίπου

Δημοσιεύθηκε 15 Νοεμβρίου, 2022

Οι γέφυρες κατασκευάζονται για να διευκολύνουν τις χερσαίες μεταφορές και να κάνουν τη ζωή των οδηγών πιο εύκολη. Έργα που αφορούν τεχνητές γέφυρες θεωρούνται ύψιστης σημασίας τόσο για τις τοπικές περιοχές όσο και για ολόκληρα γεωγραφικά διαμερίσματα καθώς διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον δεκάδες γέφυρες και λίγο πολύ, οι περισσότεροι έχουν διασχίσει κάποια από αυτές. Παρακάτω θα διαβάσετε ποιες είναι οι τρεις μεγαλύτερες που βρίσκονται στη χώρα μας, με την πρώτη να κατέχει και… παγκόσμιο ρεκόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου
    Στην κορυφή βρίσκεται η γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου που είναι και η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο. Το συνολικό της μήκος φτάνει τα 2.252 μετρα και ενώνει την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα. Τα θεμέλια της βρίσκονται σε βάθος 65 μέτρων ενώ η αντοχή της σε περίπτωση σεισμού αγγίζει τα 7,4 ρίχτερ.

Συνολικά κρατιέται από 368 συρμάτινα «καλώδια» ενώ το κόστος της άγγιξε τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Δόθηκε στην κυκλοφορία το 2004.

  1. Γέφυρα Σερβίων
    Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η υψηλή γέφυρα Σερβίων η οποία αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Κοζάνης – Λάρισας. Έχει μήκος 1.372 μέτρα και διασχίζει την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. Δόθηκε στην κυκλοφορία το 1975 και απέχει από την πόλη της Κοζάνης 7 χιλιόμετρα.

Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη είναι η μία από τις δύο γέφυρες της λίμνης καθώς υπάρχει και μία δεύτερη (γέφυρα Ρυμνίου) αλλά μικρότερη με μήκος 615 μέτρα.

  1. Γέφυρα Ευρίπου (Χαλκίδας)
    Η τρίτη μεγαλύτερη γέφυρα στην Ελλάδα είναι η υψηλή γέφυρα Ευρίπου η αλλιώς γνωστή στους περισσότερους ως η νέα γέφυρα της Χαλκίδας. Έχει συνολικό μήκος 694,5 μέτρα, και ωφέλιμο πλάτος 12,5 μέτρα.

Το κεντρικό τμήμα της γέφυρας, μήκους 395 μέτρων είναι καλωδιωτό με κεντρικό άνοιγμα 215 μέτρα και πλευρικά 2Χ90 μέτρα. Δόθηκε στην κυκλοφορία το 1993 μετά από 8 χρόνια εργασιών. Χαρακτηριστικό της γέφυρας το γεγονός ότι έχει προστασία ακόμα και από πρόσκρουση πλοίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram