Παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων-5 βασικοί κανόνες που προστατεύουν τη ζωή σου

Δημοσιεύθηκε 10 Δεκεμβρίου, 2021

Η Eleanor Roosevelt, η χήρα του αμερικανού προέδρου, πρωτοστάτησε ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες, πριν 73 χρόνια στον ΟΗΕ για την διακήρυξη που άλλαξε τη μοίρα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. 

Αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα.΄Ηταν πια επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστούν τα δικαίωματα για όλα τα ανθρώπινα όντα στον πλανήτη. Και σήμερα 10 Δεκεμβρίου, γιορτάζουμε τη ημέρα κατά την οποία στην Γενική συνέλευση του ΟΗΕ, η χήρα του αμερικανού προέδρου και κορυφαία αμερικανίδα διπλωμάτης Eleanor Roosevelt, ανέβαινε στο βήμα, για να αναγγείλει περήφανη το προίμιο και τους 30 κανόνες, οι οποίοι προστατεύουν τους ανθρώπους όλων την ηλικιών, θρησκειών, φύλων και εθνοτήτων σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σας παραθέτουμε μερικά από τα πιο σημαντικά άρθρα τα οποία αν προσέξετε έδωσαν την ευκαιρία μετά στα κράτη να θεσπίσουν μερικούς από τους σημαντικότερους κανόνες τόσο για την εργασία όσο και για την υγεία, αλλά κυρίως για την ελευθερία, ακόμη και για τις σχέσεις μεταξύ των φύλων ή των εθνικοτήτων. Για χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Νοτίου Αμερικής των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας και της Ευρώπης αυτά σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνταν αυτονόητα. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα. Ακόμη και στην Ευρώπη περισσότεροι από τους μισούς κανόνες καταπατούνται καθημερινά. 

Άρθρο 1. – Ελευθερία και Ισότητα στα δικαιώματα. ‘Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα.

Άρθρο 2. – Το δικαίωμα για δίκαιη και ίση μεταχείριση. Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Δεν θα μπορεί ακόμα να γίνεται καμία διάκριση εξαιτίας του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας από την οποία προέρχεται κανείς, είτε πρόκειται για χώρα ή εδαφική περιοχή ανεξάρτητη, υπό κηδεμονία ή υπεξουσία, ή που βρίσκεται υπό οποιονδήποτε άλλον περιορισμό κυριαρχίας.

Άρθρο 3. – Το δικαίωμα στη ζωή. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.

Άρθρο 4. – Απαγόρευση της δουλείας. Κανείς δεν επιτρέπεται να ζεί υπό καθεστώς δουλείας μερικής ή ολικής.

Άρθρο 5. – Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια, ούτε σε ποινή απάνθρωπη ή μεταχείριση σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram