Ο απίστευτος παράγοντας που επηρεάζει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο

Δημοσιεύθηκε 1 Φεβρουαρίου, 2023

Μέχρι να γίνουν έφηβοι, τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα μπορεί να παίρνουν χειρότερους, σχολικούς βαθμούς από τους συνομηλίκους τους, που έχουν γεννηθεί μετά από 40 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα, μεγάλη, επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που που γεννήθηκαν πρόωρα, πριν από τις 34 εβδομάδες εγκυμοσύνης, είχαν χαμηλότερους βαθμούς σε μαθήματα, όπως τα μαθηματικά, αλλά και σε τεστ γλώσσας κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν στις 40 εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό BMJ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 793.000 παιδιά, συγκρίνοντας τις επιδόσεις τους στις σχολικές εξετάσεις στην ηλικία των 15-16 ετών, με το αν είχαν γεννηθεί πρόωρα ή όχι. Το 5,6% των παιδιών είχαν γεννηθεί πριν την 37η εβδομάδα της κύησης.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε πληροφορίες μητρώου σε εθνικό επίπεδο για να αναλύσει την ηλικία κύησης κατά τη γέννηση. Εξέτασαν επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε ηλικία 15 έως 16 ετών. Ξεχωριστά, ανέλυσαν τα αποτελέσματα των τεστ νοημοσύνης που έλαβαν περισσότερα από 227.000 αδέρφια γύρω στην ηλικία των 18 ετών, κατά την υποχρεωτική στράτευση.

λήψης 4 1

Οι συγγραφείς της μελέτης, έλαβαν επίσης υπόψη παράγοντες που δυνητικά μπορεί να επηρεάζουν, όπως το φύλο, το βάρος γέννησης, την ηλικία των γονέων και το μορφωτικό επίπεδο κατά τη γέννηση και τον αριθμό των μεγαλύτερων αδελφών.

Από το σχεδόν 6% των παιδιών που γεννήθηκαν πριν από τις 37 εβδομάδες, μόνο εκείνα που γεννήθηκαν πριν από τις 34 εβδομάδες, είχαν σημαντικά χαμηλότερους από τον μέσο όρο βαθμούς στα μαθηματικά, σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν στις 40 εβδομάδες. Στις γραπτές εξετάσεις της γλώσσας αυτό ίσχυε κυρίως για τα παιδιά που είχαν γεννηθεί πολύ πρόωρα, πριν την 27η εβδομάδα.

Επίσης, τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα, στις 34 εβδομάδες, είχαν λιγότερο από έναν βαθμό μείωση στο IQ, σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν στις 40 εβδομάδες. Τα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 32 και 33 εβδομάδων, είχαν μείωση IQ κατά 2,4 βαθμούς, ενώ εκείνα που γεννήθηκαν ανάμεσα στις 28 έως 31 εβδομάδες εγκυμοσύνης, είχαν μείωση IQ 3,8 μονάδων. Τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν τις 27 εβδομάδες, είχαν μείωση IQ κατά 4,2 μονάδες.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram