Οι 4 λέξεις που καταστρέφουν την ευτυχία σου

Δημοσιεύθηκε 24 Δεκεμβρίου, 2022

Όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι ανεξάρτητα από το πώς ορίζεται η ευτυχία από τον καθένα μας. Το θέμα είναι ότι πολλές φορές κάνουμε τα πάντα για να μην μπει στη ζωή μας χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Οι ειδικοί ξεχώρισαν εκείνες τις τέσσερις λέξεις που χρησιμοποιούμε και μας αποτρέπουν από το να αισθανθούμε ευτυχισμένοι. Δεν έχουν καμία σχέση με την ευγνωμοσύνη ή με την προσπάθεια που κάνουμε για να κατακτήσουμε την έννοια. Οι τέσσερις λέξεις που μας στερούν την ευτυχία σύμφωνα με την επιστήμη, συνθέτουν την χειρότερη πρόταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλω να γίνω ευτυχισμένος/η». Η συγκεκριμένη φράση μπορεί να γίνει λίγο πιο κακή, διατυπώνοντας τη λίγο διαφορετικά. «Θέλω να γίνω πιο ευτυχισμένος/η». Αν θες πράγματι να κατακτήσεις την ευτυχία, πρέπει να σταματήσεις να τη χρησιμοποιείς γιατί όταν την κυνηγάς, εκείνη τείνει να σε αποφεύγει. Η επιστήμη και η ψυχολογία συμφωνούν στο ότι η επιδίωξη της ευτυχίας, καταστρέφει την ευτυχία καθώς η αληθινή χαρά προέρχεται από μέσα μας χωρίς κανένα απολύτως κυνήγι.

Επιδιώκοντάς τη συνέχεια, απλά νιώθουμε δυστυχισμένοι. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Daily, «οι άνθρωποι που κυνηγούν την ευτυχία, νιώθουν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο μέσα στη μέρα και αυτό παραδόξως τους κάνει να νιώθουν το αντίθετο, δηλαδή δυστυχισμένοι». Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αναζήτηση της ευτυχίας είναι μια εντελώς μάταιη διαδικασία.

To σημαντικό σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να καταλάβουμε ότι η ευτυχία δεν είναι στόχος αλλά υποκατηγορία ενός στόχου. Η προσέγγιση της έννοιας πρέπει να είναι πολύ διαφορετική για να έχει αποτελεσματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς ελεύθερα να λες χωρίς κανένα κόστος, ότι κυνηγάς όλα εκείνα τα πράγματα που μπορούν να σε κάνουν χαρούμενη/ο.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram