Ξυπνάς συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας; 3 τρόποι για να κοιμηθείς

Δημοσιεύθηκε 5 Φεβρουαρίου, 2023

Η αϋπνία είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα τα οποία έχουμε όλες βιώσει κάποια περίοδο της ζωής μας. Κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου υπάρχει μία ακόμα ενοχλητική κατάσταση την οποία καλούμαστε συχνά να αντιμετωπίσουμε.

Είναι εκείνη η στιγμή μέσα στη νύχτα, που ξυπνάς χωρίς λόγο και αντιλαμβάνεσαι ότι υπολείπονται πολλές ακόμη ώρες μέχρι το προγραμματισμένο ξυπνητήρι. Τα αυξημένα επίπεδα ανησυχίας που βιώνεις το τρέχων διάστημα είναι συνήθως ο λόγος για τον οποίο ξυπνάς συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τί γίνεται όμως όταν προσπαθείς αλλά δεν μπορείς με τίποτα να ξανακοιμηθείς;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Fiona Barwick, διευθύντρια του Προγράμματος Sleep & Circadian Health στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford μίλησε στο self.com και μοιράστηκε 3 αποτελεσματικά tips που θα σε βοηθήσουν να (ξανα)κοιμηθείς.

1) Αποδέξου ότι ο εγκέφαλός σου βρίσκεται σε σύγχυση

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να ξυπνάς συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας όπως η ούρηση ή η κατανάλωση αλκοόλ.

«Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες ξυπνούν 10 έως 12 φορές τη νύχτα», σύμφωνα με την Dr. Barwick. Eάν ξυπνάς για λιγότερο από 3 λεπτά πιθανότατα δεν θα το θυμάσαι μιας και θα ξανακοιμηθείς.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να ξανακοιμηθείς και αυτό είναι εντάξει σύμφωνα με την ειδικό. «Δεν σημαίνει ότι ο ύπνος σου έχει χαλάσει», τονίζει η Dr. Barwick.

Σταμάτα να αγχώνεσαι και δοκίμασε να ελέγξεις τις καταστροφικές σου σκέψεις ώστε να χαλαρώσεις και να μπορέσεις να κοιμηθείς.

2) Kάνε κάτι χαλαρωτικό (μακριά από οθόνες)

«Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι εστιάζουμε έντονα στην προσπάθειά μας να ξανακοιμηθούμε με αποτέλεσμα να μένουμε ξύπνιες περισσότερο», λέει η ειδικός.

Εάν δεν αποκοιμηθείς μετά από 20 λεπτά, η Dr. Barwick προτείνει να σηκωθείς και να κάνεις κάτι που ου αποσπά την προσοχή αλλά σε κρατά ήρεμη. Ιδανικές δραστηριότητες είναι το διάβασμα, το πλέξιμο ή η καταγραφή ημερολογίου.

3) Διατήρησε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου

Προσπάθησε να να πηγαίνεις για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε πρωί. Απόφυγε τον μεσημεριανό ύπνο και θα δεις άμεσα αποτελέσματα στην ποιότητα του ύπνου σου. Επένδυσε σε ένα αναπαυτικό στρώμα και φρόντισε η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό σου να μην είναι ούτε πολύ υψηλή αλλά ούτε και χαμηλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram