Νωπό vs Στεγνό δέρμα: Που πρέπει να εφαρμόζεις τα προϊόντα σου

Δημοσιεύθηκε 29 Οκτωβρίου, 2022

Αναρωτιέσαι πότε και πώς θα εφαρμόσεις τα καλλυντικά μετά τον καθαρισμό της επιδερμίδας σου; Ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό: ποια προϊόντα και συστατικά κάνουν καλύτερη δουλειά πάνω στο νωπό ή το στεγνό δέρμα.

Αναρωτιέσαι γιατί τα προϊόντα περιποίησης που έχεις επιλέξει με προσοχή δεν έχουν την υψηλή απόδοση που θα περίμενες; Μήπως κάνεις κάποιο λάθος στην εφαρμογή τους; Για παράδειγμα, λίγοι γνωρίζουν ποια προϊόντα και συστατικά είναι αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται πάνω σε νωπό δέρμα, και ποια χρειάζονται στεγνό δέρμα για να του χαρίσουν γενναιόδωρα τα οφέλη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί με ρωτάνε τον τελευταίο καιρό πώς ακριβώς να εφαρμόσουν τον ορό ή την κρέμα τους μετά τον καθαρισμό. Μάλιστα, όλο και περισσότεροι μου κάνουν μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση: «Να εφαρμόσω τον ορό πάνω σε νωπό ή σε στεγνό δέρμα;» Κάπως έτσι προέκυψε αυτό το θέμα, ώστε να λάβετε τις κατάλληλες απαντήσεις.

Οι οροί ενυδάτωσης θέλουν νωπό δέρμα
Αμέσως μόλις τελειώσεις με τον καθαρισμό, σπεύσε, πριν στεγνώσει εντελώς η επιδερμίδα σου, να εφαρμόσεις τον ενυδατικό ορό που περιέχει συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, η γλυκερίνη, το σκουαλάνιο και η νιασιναμίδη. Για την ακρίβεια, σου δίνουμε 1 μόνο λεπτό για να το κάνεις!

Το ανθρώπινο δέρμα είναι σαν το ψάρι: χρειάζεται νερό για να ζήσει. Οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να αφήνεις την υγρή επιδερμίδα χωρίς περιποίηση για πάνω από εξήντα δευτερόλεπτα. Η εξήγηση είναι απλή: το νωπό δέρμα είναι πιο διαπερατό και δεκτικό από το στεγνό, δέχεται και απορροφάει πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά.

Ειδικά τα ενυδατικά προϊόντα, όπως οι οροί και οι κρέμες, πρέπει να εφαρμόζονται πάντα σε νωπή επιδερμίδα, αφού αυτό που κάνουν είναι να παγιδεύουν και να «κλειδώνουν» την υγρασία στην επιδερμίδα. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να εφαρμόζεις ένα ενυδατικό προϊόν πάνω σε στεγνό δέρμα.

Ποια δραστικά συστατικά θέλουν στεγνό δέρμα

Στην περίπτωση ισχυρών συστατικών όπως η ρετινόλη, το γλυκολικό οξύ και η βιταμίνη C, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ακριβώς επειδή τα συστατικά απορροφώνται περισσότερο, διεισδύουν καλύτερα και δρουν αποτελεσματικότερα σε νωπή επιδερμίδα, τα συγκεκριμένα θα υπερλειτουργήσουν και μπορεί να γίνουν πιο ερεθιστικά. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τα εφαρμόζεις σε στεγνό δέρμα. Το ίδιο ισχύει και με τα λαδάκια προσώπου και γενικά με τα προϊόντα που έχουν βάση το λάδι. Το λάδι δεν τα πάει καθόλου καλά με το νερό. Άλλωστε, να έχεις πάντα υπόψη ότι αυτό που θέλεις από τα προϊόντα είναι να εισχωρούν βαθιά και όχι απλώς να γλιστράνε πάνω στην επιδερμίδα.

Το ίδιο ισχύει για με την αντηλιακή σου κρέμα. Είτε έχει χημικά είτε έχει φυσικά φίλτρα, προτίμησε να την απλώνεις σε στεγνό δέρμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram