Σήμερα θα πάμε μέχρι το κοντινό Αλιβέρι, όπου η αρχιτέκτων Ναταλία Κοκοσαλάκη (Natkoko Studio) δημιούργησε μια μοναδική κατοικία με έμφαση στους εξωτερικούς χώρους, καθώς ένα από τα αιτήματα του ιδιοκτήτη ήταν ο σχεδιασμός να επικεντρωθεί στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας και από αυτή την αφετηρία να ξεδιπλωθεί η οργάνωση των υπολοίπων χώρων.
Η αφετηρία του σχεδιασμού αυτής της κατοικίας ήταν ένας διαβρωμένος μονολιθικός όγκος, ο οποίος στεγάζει την πισίνα, την αυλή και το bbq. Οι υπαίθριοι χώροι είναι άνετοι και προστατευμένοι από τους γύρω, ενώ αντίθετα οι εσωτερικοί χώροι κατοίκησης να είναι όσο πιο ανοιχτοί γίνεται προς τα έξω και φυσικά προς την θέα της θάλασσας.
Ο σχεδιασμός είναι βασισμένος σε δύο αρχές: τη δημιουργία ενός όμορφου, εσωστρεφούς αλλά προκλητικά διαφορετικού από το περιβάλλον του κτήριο, ενώ συγχρόνως να είναι εργονομικό, οικονομικό κ ευέλικτο για αλλαγές και προσθήκες στο μέλλον. Εκεί βασίστηκε και όλη η οργάνωση των εσωτερικών χώρων. Το ζητούμενο ήταν τα 110τμ της κατοικίας να είναι όσο πιο εργονομικά σχεδιασμένα γινόταν ώστε να φιλοξενούνται και επισκέπτες, ενώ παράλληλα να υπάρχει πρόβλεψη ώστε με απλές παρεμβάσεις να μεγαλώσει η κατοικία στο μέλλον. είναι συνδυασμένος αρμονικά. Ο πέτρινος παχύς τοίχος που προστατευτικά περιβάλλει την κατοικία και είναι εμφανής μέσα κ έξω, το εμφανές μπετόν, τα βράχια που προέκυψαν από την εκσκαφή του κτιρίου, η τσιμεντοκονία που καλύπτει τις υπόλοιπες επιφάνειες. Τέλος, σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου, εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά και δεξαμενές συλλογής νερού.
Γράφει η Κυριακή Μπατζαλή