Κυτταρίτιδα: Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;

Δημοσιεύθηκε 30 Απριλίου, 2022

Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο του γυναικείου δέρματος που δε θα έπρεπε να προκαλεί αμηχανία ή ντροπή. Η κυτταρίτιδα δεν είναι τίποτε άλλο από την ανομοιόμορφη κατανομή του λίπους που συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και πιέζει προς τα πάνω. Ετσι εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές λακουβίτσες.

Δείτε εδώ τι μπορούμε να κάνουμε μόνες μας στο σπίτι για την αντιμετώπισή τους. Εχει υπολογιστεί ότι πάνω από το 80% των γυναικών θα εμφανίσει κυτταρίτιδα σε κάποια φάση της ζωής τους, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Σε εσάς σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τύποι της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα χωρίζεται σε 4 στάδια και, αν δεν αντιμετωπιστεί, επιδεινώνεται.

Στάδιο 1: Το δέρμα είναι λείο αλλά όταν το πιέσετε εμφανίζονται μικρές λακούβες. Αυτό οφείλεται μάλλον στην κατακράτηση υγρών.

Στάδιο 2: Στο αμέσως επόμενο στάδιο, η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται. Το δέρμα σας, είτε το πιέζετε είτε όχι, είναι απαλό, ελαφρώς πρησμένο και εμφανίζει μικρά βαθουλώματα στις περιοχές που έχετε παραπανίσιο συσσωρευμένο λίπος.

Στάδιο 3: Η μειωμένη αιμάτωση οδηγεί στη μειωμένη τροφοδότηση με οξυγόνο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αποβολή των ουσιών που πρέπει να απεκκριθούν. Έτσι εμφανίζονται τοπικά οιδήματα και τα βαθουλώματα γίνονται αρκετά έντονα.

Στάδιο 4: Στο τρίτο στάδιο, η κυτταρίτιδα ονομάζεται οιδηματώδης. Το πρόβλημα γίνεται πλέον τόσο έντονο και οξύ, ώστε κατά την ψηλάφηση είναι επώδυνη. Εμφανίζεται σε όλο το μηρό και συνοδεύεται από oιδήματα, ευρυαγγείες, κιρσoύς, αίσθημα βάρoυς και πίεσης και κνησμό.

Αίτια της κυτταρίτιδας τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε

* Η κληρονομικότητα. Αν η μητέρα μας έχει κυτταρίτιδα, το πιθανότερο είναι να την εμφανίσουμε κι εμείς.

* Η φυλετική καταγωγή. Οι λευκές γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κυτταρίτιδα από τις Ασιάτισσες.

* Οι ορμονικές διαταραχές

* Η φυσιολογική γήρανση

Οι παράγοντες που επιδεινώνουν το φαινόμενο

* Οι δίαιτες εξπρές και οι απότομες εναλλαγές βάρους εξαιτίας τους.

* Η πλούσια σε ζάχαρη και υδατάνθρακες διατροφή

* Η αύξηση του σωματικού λίπους

* Η καθιστική ζωή

* Η κατακράτηση υγρών και η έλλειψη ενυδάτωσης

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram