Καφές: 4 χρήσεις για την περιποίηση των μαλλιών και της επιδερμίδας

Δημοσιεύθηκε 27 Νοεμβρίου, 2021

Ο καφές αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα και οι περισσότεροι τον καταναλώνουμε το πρωί ή κάθε φορά που έχουμε ανάγκη από τόνωση.

Τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά του καφέ έχουν όμως και ευεργετικές επιδράσεις στα μαλλιά και στο δέρμα, γι’ αυτό και ο καφές θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και ως «καλλυντικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι άλλωστε λίγα τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν τον καφέ στη λίστα των συστατικών τους.

Παρακάτω θα δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον καφέ στο σπίτι για να περιποιηθείτε τα μαλλιά και το δέρμα σας:

Απολέπιση: Ο αλεσμένος καφές είναι ιδανικός για να κάνετε απολέπιση στο δέρμα. Μπορείτε να τον συνδυάσετε με άλλα υλικά που έχετε στο σπίτι, όπως το μέλι και το λεμόνι, για να φτιάξετε μια κρέμα απολέπισης που θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Analytical Methods, τα συστατικά του καφέ επιδρούν ευεργετικά στο δέρμα. Το καφεϊκό οξύ του, για παράδειγμα, έχει αντιοξειδωτική δράση, προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου και καθυστερεί τη γήρανση των δερματικών κυττάρων. Επίσης, το καφεϊκό οξύ έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, επομένως μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από μολύνσεις.

Πρήξιμο ματιών: Η καφεΐνη, η διεγερτική ουσία που υπάρχει στον καφέ, προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κι έτσι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ώστε να απομακρυνθεί το υγρό που συσσωρεύεται κάτω από τα μάτια και που ευθύνεται για το χαρακτηριστικό πρήξιμο. Άλλα συστατικά του καφέ, όπως το χλωρογενικό οξύ, μειώνουν τις φλεγμονές στην περιοχή των ματιών, βοηθώντας περαιτέρω να υποχωρήσει το πρήξιμο. Για να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο των ματιών, μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα από αλεσμένο καφέ και νερό και να την εφαρμόσετε τοπικά επάνω στο δέρμα κάνοντας απαλό μασάζ.

Ακμή: Η ακμή είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπαρότητας, νεκρών κυττάρων και άλλων ουσιών στους πόρους του δέρματος σε συνδυασμό με τη δράση βλαβερών βακτηρίων. Οι αντιοξειδωτικές και διεγερτικές ουσίες του καφέ τον καθιστούν ιδανικό συστατικό για την περιποίηση της επιδερμίδας του προσώπου, καθώς καθαρίζει τους πόρους και μειώνει τις φλεγμονές ώστε να εξουδετερώσει ή να προλάβει τα σπυράκια.

Φθαρμένα μαλλιά: Τα μαλλιά και η επιδερμίδα του κρανίου έχουν αρκετά χαμηλό (όξινο) pH. Η χρήση προϊόντων με υψηλό (αλκαλικό) pH συχνά κάνει τα μαλλιά άτονα, με τάση να φριζάρουν. Ο καφές, ο οποίος επίσης είναι όξινος, βοηθά να αποκατασταθεί το φυσιολογικό pH των μαλλιών και να αποφευχθεί η φθορά της τρίχας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον καφέ απευθείας επάνω στα μαλλιά για να τους ξαναδώσετε τη χαμένη τους ζωντάνια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να λούσετε τα μαλλιά με το ρόφημα, ακριβώς όπως το ετοιμάζετε για να το πιείτε.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram