Κάηκες από τον ήλιο; Μάθε αν έχεις έγκαυμα Α’ ή Β’ βαθμού

Δημοσιεύθηκε 22 Ιουνίου, 2021

Τα εγκαύματα από τον ήλιο όχι μόνο είναι επίπονα αλλά και βλαβερά για την υγεία σου. Μάθε αν έχεις πάθει έγκαυμα Α’ ή Β’ βαθμού.

Φυσικά, θα πρέπει να σου υπενθυμίσουμε ότι τα εγκαύματα από τον ήλιο αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσεις καρκίνο του δέρματος και για αυτό το λόγο θα πρέπει να τα αποφεύγεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά, ατυχήματα συμβαίνουν και είναι καλό να καταλάβεις τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί το σώμα σου να τα ξεπεράσει.

Ένα κάψιμο από τον ήλιο αποτελεί μία μορφή εγκαύματος που προκαλείται κυρίως από την υπεριώδη ακτινοβολία UVB, όταν οι φυσικές άμυνες του σώματος δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υπερβολική έκθεση σε αυτήν. Το μέγεθος του εγκαύματος εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος του κάθε ανθρώπου.

Όσοι έχουν πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο σοβαρό έγκαυμα. Τα εγκαύματα Α’ βαθμού από τον ήλιο είναι κόκκινα και πονάνε όταν ακουμπάς το δέρμα, αλλά επηρεάζουν μόνο την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Συνήθως επουλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες.

Από την άλλη πλευρά, τα εγκαύματα Β’ βαθμού είναι πιο σοβαρά.

Το δέρμα είναι πολύ κόκκινο και μπορεί να κάνει φουσκάλες. Αυτό σημαίνει ότι το βαθύτερο στρώμα του δέρματος και οι άκρες των νεύρων έχουν πάθει ζημιά. Αυτό το είδος εγκαύματος θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να επουλωθεί και θα πονάει περισσότερο.

Και επειδή και τα δύο είδη εγκαύματος αρχίζουν να κάνουν το δέρμα σου να ξεφλουδίσει μέσα σε 3 σχεδόν ημέρες, είναι σημαντικό να μην ξεχνάς να φοράς το αντηλιακό σου καθημερινά πριν βγεις από το σπίτι. Η πρόληψη είναι σημαντική, ειδικά στο ηλιακό έγκαυμα. 

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram