Η Vogue αποτίει φόρο τιμής στον Karl Lagerfeld με ένα επικό εξώφυλλο.

Δημοσιεύθηκε 13 Απριλίου, 2023

Αυτό που έκανε τον Karl Lagerfeld σπουδαίο, ήταν η ικανότητά του να (προ)βλέπει το μέλλον της μόδας. Και δεν είναι ότι τα σχέδιά του είχαν φουτουριστικό ύφος ή ότι ήταν φτιαγμένα από αντισυμβατικά υλικά που τον έκαναν να είναι «μπροστά». Ήταν το όραμά του και ο τρόπος που αντιμετώπιζε το γυναικείο ένδυμα που τον έκανε καινοτόμο. Είτε σχεδίαζε για τον οίκο Chanel (όπου υπηρέτησε ως καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1983 μέχρι και τον θάνατό του το 2019), είτε για τον οίκο Fendi, υπήρχε πάντα μια ωδή στη γυναίκα και τη μοναδικότητά της, μέσα από εκπληκτικά ρούχα. Το γεγονός ότι η Vogue γιορτάζει τον Karl Lagerfeld με ένα σημαντικό εξώφυλλο, λοιπόν, δεν είναι καθόλου περίεργο. Και αξίζει τον έπαινο.

Ο χώρος της μόδας, 4 χρόνια μετά τον θάνατό του, τιμάει (επιτέλους) τον τεράστιο αυτόν σχεδιαστή, μέσα από μια μεγάλη έκθεση στο Metropolitan Museum of Arts στη Νέα Υόρκη, η οποία θα εγκαινιαστεί την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου. Το φετινό Met Gala 2023, λοιπόν, τιμάει τον Karl Lagerfeld και η Vogue συνεχίζει τον εορτασμό, με ένα επικό εξώφυλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το τεύχος Μαΐου, η editor-in-chief του περιοδικού, Anna Wintour, «μάζεψε» 10 αγαπημένα μοντέλα του Karl Lagerfeld και 10 σχεδιαστές μόδας όπου ο καθένας σχεδίασε ένα look εμπνευσμένο από την αισθητική του designer. Το αποτέλεσμα; Ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο και 10 εκπληκτικά σύνολα -τα οποία με έκαναν να σκεφτώ ότι κάποιοι από αυτούς τους σχεδιαστές θα μπορούσαν εύκολα να αναλάβουν τα καλλιτεχνικά ηνία του οίκου Chanel -αντί της Virginie Viard που μεταξύ μας τώρα, θα μπορούσε να κάνει και καλύτερη δουλειά απ’ αυτή που κάνει τώρα.

Αυτός ο «σχεδιαστικός πειραματισμός» στον οποίο υποβλήθηκαν αυτοί οι σχεδιαστές, με αφορμή το εξώφυλλο της Vogue, είχε ως αποτέλεσμα να δούμε πώς ο Karl Lagerfeld επηρέασε τη δουλειά τους. Αν και το εξώφυλλο- φόρος τιμής στον Karl Lagerfeld είναι ένα exciting project που έπρεπε να συμβεί, προσωπικά, έχω μερικές ενστάσεις που πιστεύω ότι θα έκαναν αυτή τη δουλειά ακόμα πιο σπουδαία -τιμώντας ακόμα καλύτερα το μεγαλείο του σχεδιαστή. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το εξώφυλλο της Vogue και οι 10 μούσες του Karl Lagerfeld. Που είναι η Claudia; Που είναι η Cara; Που είναι η Alek;

Η Vogue γιορτάζει την τεράστια κληρονομιά του Karl Lagerfeld στη μόδα, συμπεριλαμβάνοντας στο εξώφυλλο 10 από τα πιο «αγαπημένα» μοντέλα του σχεδιαστή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του περιοδικού.

Κάπως έτσι, στο εξώφυλλο βλέπουμε τις Anok Yai, Shalom Harlow, Kendall Jenner, Liu Wen, Adut Akech, Natalia Vodianova, Naomi Campbell, Amber Valletta, Gigi Hadid και Devon Aoki να ποζάρουν στον φακό της θρυλικής Annie Leibovitz. Ενώ, η πολυαγαπημένη του γάτα -και κληρονόμος της περιουσίας του-, Choupette είναι κι αυτή μέρος της φωτογράφισης.

Και η ένστασή μου είναι η εξής. Είναι αυτά τα μοντέλα που «αγαπούσε περισσότερο»; Όσοι παρακολουθούσαν τη δουλειά του σχεδιαστή, γνωρίζουν ότι είχε τις «μούσες» του. Όπως σου έγραψα, ο Karl Lagerfeld λάτρευε τη γυναίκα και κατά καιρούς, συνεργαζόταν με γυναίκες/μοντέλα που τον ενέπνεαν και που έφερνε συχνά στα fashion shows του.

Αυτό βοήθησε πολύ την καριέρα κάποιων από αυτών των μοντέλων και ο Karl λάτρευε να τις βλέπει να διαπρέπουν. Αν, λοιπόν, θέλεις τη γνώμη μου, δεν πιστεύω ότι τα 10 μοντέλα που ποζάρουν στο εξώφυλλο της Vogue είναι όλες hardcore μούσες του Karl Lagerfeld. Θεωρώ ότι το casting έχει σημαντικές ελλείψεις με πρόσωπα που έχουν συνδεθεί περισσότερο με την κληρονομιά του σχεδιαστή.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram