Η χειρότερη στιγμή της ημέρας για να πιεις χυμό πορτοκάλι

Δημοσιεύθηκε 31 Μαΐου, 2023

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πολύ καλός για την υγεία, αλλά προκειμένου να εξασφαλίζεις στο μέγιστο τη θρεπτική του αξία, πρέπει να καταναλώνεται στην κατάλληλη στιγμή της ημέρας.

Το να ξεκινάς τη μέρα σου με ένα υγιεινό, θρεπτικό πρωινό, όχι μόνο σε κρατά χορτάτη για αρκετές ώρες, αλλά ωφελεί και τη γενική υγεία. Η κατανάλωση πρωινού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, τον κίνδυνο διαβήτη και βελτιώνει τη συγκέντρωση. Η κατανάλωση πρωινού, μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κρατήσεις μακριά τα περιττά κιλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χυμός πορτοκαλιού βρίσκεται συχνά στο πρωινό μενού, ως μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή. Αν και μπορεί να θέλεις τη βιταμίνη C ή μια γρήγορη πηγή θρεπτικών συστατικών, ο χυμός πορτοκαλιού, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις. Γιατί; Όταν φτιάχνεις χυμό, αφαιρείς όλες τις φυτικές ίνες, αλλά εξακολουθείς να παίρνεις όλη τη ζάχαρη και τις θερμίδες. Η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού πορτοκαλιού, ισοδυναμεί με την κατανάλωση περίπου 5-6 πορτοκαλιών και πάνω από 300 θερμίδες. Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, ακόμη και από τα φρούτα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, λιγούρες και μείωση ενέργειας. 

Επίσης οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεις την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού με άδειο στομάχι, γιατί η οξύτητα σε αυτό το ρόφημα μπορεί να βλάψει την επένδυση του στομάχου, προκαλώντας πόνους και καούρες. Ακόμα, η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού πριν βουρτσίσεις τα δόντια σου το πρωί, μπορεί  να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο σμάλτο των δοντιών. Να αποφεύγεις επίσης να πίνεις χυμό πορτοκαλιού μετά την κατανάλωση γάλακτος, γιατί η ποσότητα πρωτεΐνης στο γάλα μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη βιταμίνη C και το τρυγικό οξύ στο χυμό πορτοκαλιού. Αυτή η αντίδραση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πεπτική διαδικασία, προκαλώντας συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και διάρροια.

Τέλος, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, πρέπει επίσης να αποφεύγεται πριν από το βραδινό ύπνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει καούρες.

Πότε πρέπει να πίνεις χυμό πορτοκαλιού;

Σύμφωνα με τις συστάσεις των διατροφολόγων, οι καλύτερες ώρες για να απολαύσεις τον αγαπημένο σου χυμό είναι:

  • 1 – 2 περίπου μετά το πρωινό σου 

Πρακτικά όταν το σώμα δεν είναι πολύ «χορτασμένο» ή πολύ «πεινασμένο». Επιπλέον, 1-2 μετά το πρωινό, το στομάχι μόλις έχει αφομοιώσει το φαγητό και είναι έτοιμο για να επεξεργαστεί το χυμό καλύτερα. Από την άλλη, η κατανάλωση χυμού 1-2 ώρες μετά το πρωινό, συμβάλλει επίσης στην ομορφιά του δέρματος και στην αντιγήρανση.

  • Mετά από μια προπόνηση

Μετά από μια έντονη σωματική δραστηριότητας, το σώμα χρειάζεται να ενυδατωθεί και να αναπληρώσει την ενέργεια, που χάνει μέσω της άσκησης. Σε αυτό το σημείο, ο χυμός πορτοκαλιού είναι η ιδανική επιλογή. Ειδικά αν κάνεις όσοι κάνουν βάρη ή έντονη καρδιαγγειακή άσκηση.

  • Eντός 2 ωρών από τον χυμό ή το στύψιμο 

Το στύψιμο των πορτοκαλιών, συχνά αφαιρεί ορισμένα απαραίτητα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, όταν εκτίθεται στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, μπορεί σταδιακά να χαθούν. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συχνά συνιστούν την κατανάλωση του χυμού εντός 2 ωρών από το στύψιμο, για να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram